Sådan er du stillet, hvis du skader bilen i et vejhul

Det er højsæson for vejhuller, og bilister er dermed i fare for at få skader på bilen. Men erstatning fra kommunen er en sjældenhed

Dybe vejhuller findes i hele Østjylland efter en periode med meget regn og frost.

Der er ikke gode udsigter til erstatning fra kommunen, hvis man som bilist rammer et vejhul på en kommunal vej og skader bilen. Det er på trods af, at det er kommunen, som har ansvaret for vedligeholdelsen af de kommunale veje.

- Det er ikke ligefrem nemt at få erstatning, hvis du rammer et vejhul som bilist, fortæller Helle Brasch, der er jurist hos FDM.

Chancerne for erstatning afhænger af mange ting. Hullets placering i vejen har meget at sige.

- Hullet skal være i kørebanen. Er det et hul i rabatten, er chancen for erstatning meget lille, sige Helle Brasch til TV2 ØSTJYLLAND.

Kommunen udbetaler sjældent erstatning, hvis hullet, som her, er placeret i rabatten.

Erstatninger bliver sjældent udbetalt

Hvis man som bilist vil søge erstatning hos kommunen, vil det blive en forsikringssag, hvor man overfor kommunen skal dokumentere alt om hullet og skaden på bilen.

02:14

Helle Brasch, der er jurist i FDM fortæller om, hvad man egentlig gør, og om man kan forvente at få en erstatning, når man kører i et hul i vejen. ​Det grundlæggende er anmeldelse af skaden og dokumentation. Hertil kommer, at kommunen skal have udvist forsømmelighed

Luk video

Men selv hvis hullet og skaden dokumenteres, så skal kommunen blandt andet have kendskab til hullet og have haft rimelig tid til at ordne det, før en erstatning kan udbetales. Og det sker sjældent.

Læs også Bilister punkterer på stribe: Vejene er hullede som en schweizerost

Vej og Park i Odder Kommune udbetaler kun erstatning få gange om året.

- Det sker, men kun to-tre gange om året. Men vi får selvfølgelig mange flere henvendelser, siger Leo Kristoffersen, der er leder hos Vej og Park i Odder Kommune.

I Aarhus, Norddjurs og Syddjurs kommuner er der også store problemer med huller i vejene for tiden, men også her er der kun ganske få erstatningssager, som ender til bilistens fordel.

02:29

Der er problemer med vejhuller flere steder i Odder Kommune. Se mere i dette tv-indslag. 

Luk video