Røde borgmestre truet

Udsigt til borgerligt flertal

02:07

1 af 2

Det røde flertal i en række østjyske kommuner risikerer at smuldre under kommunalvalget næste år.

Siden kommunalvalget i 2009 har otte af de i alt ti østjyske kommuner haft en socialdemokratisk borgmester, mens en enkelt kommune har en SF'er på rådhuset.

På grund af den borgerlige fremgang i de landspolitiske meningsmålinger er der i flere kommuner nu udsigt til et blåt flertal. I Østjylland betyder det, at det røde flertal i især Skanderborg, Silkeborg, Syddjurs, Horsens og Favrskov kommuner er truet.

- Ved kommunalvalg stemmer cirka hver tredje vælger automatisk på det samme parti, som de ville stemme på ved et folketingsvalg, siger professor Ulrik Kjær fra Syddansk Universitet til TV 2 | ØSTJYLLAND.

Borgmester: Et person-spørgsmål

I Favrskov Kommune løb socialdemokraterne med valgsejren ved det seneste kommunalvalg i 2009. Byrådet har i dag 14 røde medlemmer mod 13 borgerlige.

Det billede kan dog ændre sig ved kommunalvalget næste efterår, hvis de landspolitiske tendenser slår igennem lokalt.

Borgmester i Favrskov Kommune Nils Borring (S) tror dog på, at han kan genvinde borgmesterposten trods den borgerlige fremgang.

- Kommunalvalg er meget et person-spørgsmål. Folk ved allerede nu, at det bliver et valg mellem Anders G. Christensen (tidligere Venstre-borgmester, red.) og mig. Folk kan selv vælge, og jeg er rimelig fortrøstningsfuld, siger Nils Borring til TV 2 | ØSTJYLLAND.