Rigspolitiet sætter Østjyllands Politi på plads

Rigspolitiet løfter pegefingeren overfor Østjyllands Politi, når det handler om, hvad der skal stå i politiets offentlige døgnrapport

Foto: Brian Bergmann - Scanpix

Politiets offentlige døgnrapport skal tegne et retvisende billede af virkeligheden.

Det fastslår Rigspolitiet i en sag, hvor Østjyllands Politi helt konsekvent har undladt at nævne eksempelvis indbrud i døgnrapporten med den forklaring, at sådanne oplysninger kan skabe utryghed hos folk.

Den går ikke, lyder det fra Rigspolitiets kommunikationsdirektør, Anders Frandsen. 

- Et væsentligt element i politiets kommunikation er at give et billede af det aktuelle kriminalitetsniveau. Rigspolitiet vil gerne understrege, at det aldrig må opfattes sådan, at vigtige oplysninger ikke kommer frem til borgerne på grund af misforståede hensyn til borgernes tryghed, politisk korrekthed eller noget helt tredje, siger han i en pressemeddelelse. 

Læs også Politiet har fundet flugtbilist, der kørte ældre kvinde ned foran Fakta

Der er sat fokus på området, fordi en mand fra Spentrup i Randers Amtsavis undrede sig over, at flere indbrud, som han havde kendskab til, ikke blev nævnt i hverken pressen eller døgnrapporten.

Rigspolitiet vil gerne understrege, at det aldrig må opfattes sådan, at vigtige oplysninger ikke kommer frem til borgerne på grund af misforståede hensyn til borgernes tryghed, politisk korrekthed eller noget helt tredje.

Anders Frandsen, Rigspolitiet

Det fik Østjyllands Politi på banen med forklaringen om, at man ikke længere generelt oplyser om indbrud, fordi politiet ikke mener, at den slags informationer er tryghedsskabende for borgerne. 

- Dette beror selvsagt på en misforståelse, lyder det fra Rigspolitiet i pressemeddelelsen.

- Når døgnrapporten sendes ud til offentligheden, vil den udgøre et uddrag af døgnets hændelser, da hensyn til efterforskning, involverede personer m.v. betyder, at der naturligt sker en sortering af de sager, som medtages, oplyser Rigspolitiet og tilføjer: 

- Det ændrer selvsagt ikke ved, at døgnrapporten, sammen med politiets øvrige kommunikation, skal sikre, at befolkningen får et dækkende billede af, hvad der sker i kredsen. Det er således vigtigt, at døgnrapporten – sammen med den øvrige information, som udsendes via sociale medier, hjemmeside, pressemeddelelser m.v. samt deltagelse i interviews og anden dialog med omverden – understøtter et åbent og tilgængeligt politi.

Læs også Elevrådsformand fra Ry: - Jeg har gjort opmærksom på problemet

Rigspolitiet oplyser, at det nu vil tage initiativ til at sikre, at der i politikredsene er ensartede rammer for politiets offentliggørelse af oplysninger om den aktuelle kriminalitet.

Rammerne skal sikre, at der ligger ensartede kriterier til grund for politikredsenes udvælgelse af, hvilke sager, der fra politiets side aktivt informeres om med henblik på, at borgerne får et retvisende billede af kriminaliteten i deres lokalområde.