Retsordfører: Vi kan ikke tillade en digital folkedomstol

Politiet skal have flere ressourcer, så man kan komme den digitale folkedomstol til livs, mener Preben Bang Henriksen

Et navn og et billede af en person, der er sigtet i en sag fra Aarhus for at have bortført og voldtaget en 4-årig pige bliver flittigt delt på facebook.

Personen - en 33-årig mand - er ikke dømt endnu, men alligevel er et opslag delt knap 7.000 gange.

- De tal er et godt eksempel på folks frustration. Jeg kan godt se, at der er tilfælde, hvor man har så stærk formodning for, at vedkommende har gjort forbrydelsen – men vi er nødt til at have vores retssamfund til at dømme, siger Preben Bang Henriksen, som er Venstres retsordfører i Folketinget.

Bloggeren Malene Staal lagde navn og billede af pædofilisigtet på nettet. Nu er hun selv blevet sigtet af Fyns Politi, fordi det er forbudt for privatpersoner at bryde et navneforbud.
Bloggeren Malene Staal lagde navn og billede af pædofilisigtet på nettet. Nu er hun selv blevet sigtet af Fyns Politi, fordi det er forbudt for privatpersoner at bryde et navneforbud.

Hvis folk er utilfredse med at straffen er for lav, så bør man gå til politikerne i stedet for selv at bryde loven, siger han.

- Jeg har fuldt forståelse for de mennesker, der har harme over der ikke sker noget eller der sker for lidt. Men jeg vil aldrig nogensinde acceptere en retsstilling i Danmark, hvor man selv dømmer via Facebook. Der kan være børn i blandt, der kan være folk, der er uskyldige, og der kan være folk der af andre grunde, ikke kan straffes - de bliver så straffet af en digital folkedomstol, siger Preben Bang Henriksen.

"Her er det klamme kneppeaffald, som voldtog en 4-årig pige forleden." Malene Staals opslag på facebook har fået Fyns Politi til at reagere.
"Her er det klamme kneppeaffald, som voldtog en 4-årig pige forleden." Malene Staals opslag på facebook har fået Fyns Politi til at reagere.

Flere ressourcer skal håndhæve loven på nettet

Preben Bang Henriksen mener, at regeringens politiforlig vil sætte flere ressourcer af hos politiet, så de kan efterforske lovbrud på nettet.

- Hvis det er et ressourcemæssigt problem hos politiet, så er det et problem.

Hjemmeværnet og militæret skal overtage kontrollen ved grænsen og flere politikadetter, skal give politiet mindre bureaukratisk arbejde og mere effektivt arbejde – og især på nettet.

- Politiet skal have mere tid, så de ikke nedprioriterer de her sager, som det sker i dag. Det er jeg overbevist om, at det bliver, siger Preben Bang Henriksen.

I næste uge skal politiforliget evalueres med Rigspolitiet og her vil Preben Bang Henriksen spørge ind til, om politiet kan håndhæve loven på de sociale medier, som det er i dag.

- Jeg er nødt til at få en forklaring på, om man tager det her seriøst, eller ikke har ressourcer til det. Jeg forventer at få en klar udmelding af Rigspolitiet, siger Preben Bang Henriksen.

Åben for højere straffe men ikke på den her måde

Retsordfører for Socialdemokratiet Trine Bramsen er også stærk modstander af, at folk tager sagen i egen hånd på de sociale medier.

quote Jeg kan godt forstå, at man har lyst til at hænge sådan en mand ud, men det ændrer ikke på, at vi har et retssamfund.

Trine Bramsen (S), retsordfører

 - Jeg kan godt forstå, at man har lyst til at hænge sådan en mand ud, men det ændrer ikke på, at vi har et retssamfund. Det er lang tid siden, vi afskaffede gabestokken, siger Trine Bramsen.

Hun er villig til at se på straffen for pædofili, men mener, at folk skal komme til politikerne i stedet for at tage loven i egen hånd.

- Vi er ikke afvisende for at hæve strafferammen for pædofili. Hvis en borger henvender sig, og gerne vil hæve straffen, så er jeg villig til at lytte. Men der har ikke været nogen og banke på min dør, siger Trine Bramsen.

Hun er sikker på, at de her sager har topprioritet hos politiet.

- Vi har en stor interesse i, at der bliver uddannet flere betjente. Men den her type sager har topprioritet hos politiet, siger Trine Bramsen.

Øverst kan du høre hele interviewet med Preben Bang Henriksen, Venstres retsordfører i Folketinget.

80_percent

play Lystbådepladser bliver revet væk

Ikea Skejby Aarhus IKEA

Genåbningsglæde hos IKEA: Håber ikke alle kommer på tirsdag

LINE JENSEN, KUNSTIGE NEGLE

play Line elsker kunstige negle: Former dødsstjernen på din fingerspids

Politi

Mand bragt på hospitalet efter slag og spark i hovedet

Silkeborg Højskole

Højskole bruger ny taktik: Fortsat kun et smittetilfælde

renovering

Danskerne vil bruge feriepenge på boligen - og det er et problem, siger eksperter