Regnvejr spolerer østjysk rekordhøst

De seneste dages voldsomme regnskyl har ramt de østjyske hvedemarker som hårde piskeslag.

Den rekordstore danske hvedehøst, der har været talt om de seneste uger, er i fare. Det skriver borsen.dk.

Svend-Erik Jacobsen er lektor i planteavl på Københavns Universitet. Han understreger alvoren i vejrets utilregnelighed.

- Det bliver ikke den høst, man havde regnet med - jeg tror ikke, ret mange havde forudset det her vejr. Selv meteorologerne er blevet helt overraskede, siger han og uddyber:

- Det er klart, det er alvorligt, og det er det især på de svære jorde som Sjælland, Fyn og Østjylland, hvor vandet ikke bare forsvinder. Her vil det få betydning.

Når vandet hagler ned, som det har gjort de seneste dage, slår det hveden i jorden. Det er problematisk, fordi jorden er våd, og kernerne så vil stå under næsten konstant fugtighed. Så vil de blive angrebet af forskellige svampe, og hveden får en nedsat kvalitet.

- Det betyder primært noget for kvaliteten af hveden, men også for udbyttet. Det er ikke en krise som i Pakistan, men derfor kan det godt være alvorligt for den enkelte landmand, og det vil ramme dem. De har jo stort set alle sammen hvede, så derfor vil alle landmænd blive påvirket af det her," siger han til borsen.dk.

Al slags hvede-høst er under angreb

Langt hovedparten af den danske hvedehøst bruges i dag til svinefoder. Kun en lille del er hvede til brød, som kræver en særlig høj standard.

Selvom størstedelen af landmændene der rammes dyrker hvede til foder, går det også ud over brødhvede-bønderne:

- De, der satser på at dyrke brødhvede, vil også blive ramt - her spiller kvaliteten jo en meget stor rolle. Der kan man ikke acceptere noget, der ikke er optimalt. Kvaliteten kommer til at falde til foderkvalitet, og alene der mister man penge, siger Svend-Erik Jacobsen.

Det er særligt hveden, der har taget tæskene, da andre sorter som vinterbyg og raps allerede er bragt i hus mange steder.

Kilde: Borsen.dk