Rapport: Behov for E45-udvidelse

En ny rapport dokumenterer, at behovet for en udbygning ad den østjyske motorvej E45 er akut

02:26

1 af 2

En ny rapport, som de 11 kommuner i Business Region Aarhus står bag, dokumenterer voldsomme trængselsproblemer på Motorvej E45 i Østjylland.

Borgmestrene i de værst ramte kommuner håber, at landspolitikerne nu vil hjælpe østjyderne med en udvidelse af motorvejen.

- Vi ved, at det her er en helt afgørende faktor for mange af vores virksomheder, at varerne kan komme frem og medarbejdere kan komme frem. Det betyder rigtig meget, siger Jørgen Gaarde (S), der er borgmester Skanderborg Kommune.

Rapporten er udover de 11 kommuner også er lavet i samarbejde med repræsentanter for erhvervslivet, ligesom Transportministeriet har indgået i Mobilitetskommissionens førergruppe og har bidraget med faglige input til arbejdet.

Se: E45 er topprioritet

Tallene i rapporten viser, at der på 15 år er der kommet 50 procent flere biler på Motorvej E45 i Østjylland, og på de værste strækninger er det 75 procent flere biler, ligesom intet tyder på, at den udvikling har toppet endnu.

- Vi må forlange og forvente, at Christiansborg tager ansvar, sådan at velfærden også kan sikres fremadrettet i Danmarks andenstørste vækstområde, siger Peter Sørensen (S), der er borgmester Horsens Kommune.

Se: Glade for E45-udvidelse

Der blev strukket en hjælpende hånd frem mod bilisterne tidligere på måneden, da transportministeren, Magnus Heunicke (S), besøgte regionen. Han lovende ved den lejlighed at kæmpe for en investering på en halv milliard kroner til udvidelse af en del af E45 i Østjylland.

De penge rækker ikke til en udvidelse af hele motorvejsstrækningen i hele Østjylland, og det får borgmestrene til at fortsætte kampen.

- Det er godt at ville investere en halv milliard kroner, men det er bare ikke nok. Hvis man vil hele Østjylland og have hele væksten i Østjylland, som buldrer derud af, så er det hele strækningen, som vi skal arbejde for, siger Peter Sørensen.

Du kan se mere om rapporten i tv-indslaget øverst på siden.

Du kan læse hele rapporten her.