Randers-borgmester i oprør

Randers-borgmester Michael Aastrup Jensen (V) er sammen med flere kolleger andre steder i landet ved at udløse et oprør mod staten.

Med bannere og blokader har pædagoger og forældre sat fokus på de kommunale budgetter i de seneste måneder. Og nu har revolutionsånden bredt sig til en række af landets borgmestre, deriblandt Randers' førstemand, Michael Aastrup Jensen (V).

Borgmestrene vil vælte det særlige aftalesystem mellem stat og kommuner, som lægger rammen for kommunernes budgetter, skriver ugebrevet Mandag Morgen. Kommunerne kan nemlig ikke enes om at hjælpe hinanden igennem besparelserne på næste års budgetter.

Mens nogle kommuner har skåret dybt for at overholde aftalen med staten, så har kommuner med god økonomi ligget i læ. Og det truer med at udløse et opgør. Aftalen med staten gælder nemlig for kommunerne under ét.

Så hvis nogle kommuner har ondt i økonomien, kan de godt skrue op for deres udgifter eller hæve skatteprocenten. Men det kræver, at mere velpolstrede kommuner sænker deres udgifter - eller skat - tilsvarende.

Og den solidaritet mellem kommunerne er væk, mener Michael Aastrup Jensen. Han foreslår, at hver enkelt af de 98 nye kommuner fremover forhandler økonomi hver for sig.

- Det nuværende aftalesystem har spillet fallit. Solidariteten er ikke-eksisterende. Vi sidder jo ikke i Randers og siger, at nu skal vi spare, så den kommunale aftale bliver holdt. Det er man ligeglad med. Det er beklageligt, for så går hele det kommunale aftalesystem i stykker. Nu får vi markant færre enheder. Så nu bliver det også muligt at lave direkte forhandlinger mellem regeringen og de enkelte kommuner, siger Michael Aastrup Jensen.

KL advarer til gengæld på det kraftigste mod at droppe det nuværende aftalesystem. /ritzau/