Rad.V. støtter muslimsk frihedskamp

Socialdemokraterne erklærer frihedskamp for unge muslimer, og det budskab støtter De Radikale

Det er skjulte optagelser fra Grimhøjmoskéen, der har fået debatten om islamisme til at rase.

Unge muslimer befinder sig i en regulær frihedskamp, som de skal støttes i, mener Socialdemokraternes formand, Mette Frederiksen. Det budskab kommer hun med i kølvandet på de seneste dages debat om Grimhøjmoskéen.

Og i det spørgsmål er den tidligere regeringspartner De Radikale helt på linje med S-formanden, siger integrationsordfører Sofie Carsten Nielsen (R).

- Overordnet synes jeg, at det er helt rigtigt, at vi skal bakke op om den frihedskamp, der er i muslimske miljøer, hvor der foregår social kontrol og undertrykkelse, siger Sofie Carsten Nielsen.

Mette F. vil have "kulturel frihedskamp"

Mette Frederiksen fremlægger en række konkrete forslag om blandt andet exitprogrammer for unge muslimer og mere støtte til krisecentre. Og de forslag er De Radikale positivt stemt overfor.

Sofie Carsten Nielsen tvivler dog på, at et andet forslag fra S-formanden, at afvise yderliggående imamer ved grænsen, vil kunne gennemføres i praksis.

Tvivler på lukning af moské

- De mennesker, der kommer ind i Danmark over grænsen og får asyl, er jo flygtninge. Tilfældige imamer kan jo ikke bare rejse til Danmark. Så hvis de står ved grænsen og har ekstreme holdninger, hvordan skal man så tjekke det, spørger hun.

- Vi bedriver ikke sindelagskontrol, og vi begrænser ikke ytringsfriheden i Danmark. Det er ikke fordi, jeg har noget til overs for ekstremister, men det er fordi, jeg hylder det åbne demokrati, og det bliver jeg ved med, siger Sofie Carsten Nielsen.

Mette Frederiksen foreslår også, at den omstridte Grimhøjsmoske i Aarhus skal lukkes. Også det, tvivler Sofie Carsten Nielsen på, kan lade sig gøre i praksis.

Imamer er tavse efter hastemøde

Men grundlæggende set er der ikke noget i S-formandens budskaber, der får De Radikale, der normalt står for en blødere udlændingepolitik end S, til at stejle.

- I Radikale Venstre foreslog vi i december at sætte 100 millioner af til at støtte de stærke stemmer, der tager den her kamp. For de der jo. Og den kamp er i gang, og det vil vi meget gerne bakke op om, siger Sofie Carsten Nielsen.