Professor om vrede i trafikken: Vi havner alle i suppedasen

Et stigende stressniveau i samfundet gør, at der ikke skal meget til, før man ender med at reagere voldsomt overfor selv mindre hændelser

01:22

Professor Henrik Høgh-Olesen, der bor i Aarhus, kender selv til, hvordan de trafikale udfordringer kan få vreden til at boble.

Det er ikke underligt, at vi mister besindelsen, når tingene ikke kører som vi vil have det i trafikken. Sådan lyder det fra en forsker i social- og personlighedspsykologi, når det handler om vredesudbrud i trafikken.

Vi havner alle i suppedasen. Man bliver vred. Det er ikke sådan, noget man vælger.

Henrik Høgh-Olesen, Professor i social- og personlighedspsykolgi

Med et stigende stressniveau i samfundet, og særligt når man sidder i sin bil i trafikken, skal der ikke meget til før man ender med en voldsom reaktion overfor selv mindre hændelser.

- Vi havner alle i suppedasen. Man bliver vred. Det er ikke sådan noget man vælger, Lidenskaben vælger mig, det er ikke mig, der vælger at blive vred, siger professor Henrik Høgh-Olesen til TV2 Østjylland.

Læs også Chikane og trusler er hverdagskost for P-vagter i Aarhus

Styr din vrede

Professoren, der bor i Aarhus, kender selv til, hvordan de trafikale udfordringer kan få vreden til at boble. Men han har også nogle gode råd til, hvordan man kan lære at kontrollere den. Nøglen er at handle inden, raseriet overmander én.

- Når man har været udsat for det tilpas mange gange, kan man begynde at forberede sig på, hvad der skal ske. Hvis nu man befinder sig i en af de her situationer, hvor jeg har til vane at tænde af, så kunne jeg gøre noget andet i stedet for, siger Henrik Høgh-Olesen.

Læs også P-vagt følte sig truet af bilist: Blev kaldt idiot

Møder man omvendt andre personer, der er ved at tænde af, så er det med at gribe til ironi og humor for at tale situationen ned. 

Hør flere af professor Henrik Høgh-Olesens pointer ved at klikke på billedet øverst i artiklen.