PORTRÆT: Kaptajnen Ellemann vil få Venstre til at gå i takt

I en lang årrække afviste Jakob Ellemann-Jensen kategorisk at følge i far Uffe Ellemann-Jensens fodspor.

01:44

VIDEO: Jakob Ellemann-Jensen blev stemt ind i Folketinget af østjyderne, der gav ham næstflest personlige stemmer. Video: TV2 ØSTJYLLAND. Foto: Mads Claus Rasmussen - Ritzau Scanpix

Som ung ville han ikke røre politik med en ildtang. Men en avisforside efter farens nederlag ved valget i 1998 tændte drømmen om landets højeste politiske embede - posten som statsminister.

Jakob Ellemann-Jensen sammen med sin far Uffe Ellemann-Jensen, der er tidligere udenrigsminister og formand for Venstre. Hans søster Karen Ellemann-Jensen er også medlem af Folketinget og tidligere minister. Hans mor Alice Ellemann-Jensen er tidligere journalist. Foto: Mads Claus Rasmussen - Ritzau Scanpix

Tirsdag aften valgte Jakob Ellemann-Jensen at dele Danmarks måske dårligst skjulte hemmelighed med offentligheden: Han ønsker at blive Venstres næste formand - og en dag statsminister.

Læs også Jakob Ellemann-Jensen melder sig som formandskandidat

Den gode og loyale partisoldat, som mange i Venstre beskriver ham som, har siden weekenden været udråbt som drømmekandidaten blandt mange Venstre-flok, efter at Lars Løkke Rasmussen i weekenden forlod formandsstolen i partiet.

Det er gået hurtigt for Jakob Ellemann-Jensen i dansk politik og i Venstre.

I en lang årrække afviste han ellers kategorisk at følge i sin fars fodspor. Farmand Uffe Ellemann-Jensen, tidligere formand for Venstre og tidligere udenrigsminister, er en af de mest kendte politikere i Danmark. 

Nervøs for familien

Modstanden fra sønnike mod den politiske vej handlede primært om de ofre, som en politisk karriere fører med sig.

Jeg har set, hvad det kan gøre ved familien. Det vil jeg hverken byde mig selv eller min familie.

Jakob Ellemann-Jensen, politisk ordfører, Venstre

- Jeg har set, hvad det kan gøre ved familien. Det vil jeg hverken byde mig selv eller min familie, sagde Jakob Ellemann-Jensen ifølge Berlingske angiveligt til sin farmor som 19-årig.

Nogle år senere fik en avis-overskrift efter Jakob Ellemann-Jensens eget udsagn ham til at ændre holdning.

I et interview til Politiken fortalte Jakob Ellemann-Jensen, at han i 1998 efter sin fars nederlag til Poul Nyrup Rasmussen (S) så en avisforside, hvor der stod: "Ellemann bliver aldrig statsminister."

Poul Nyrup Rasmussen og Uffe Ellemann-Jensen. Foto: Bent Midstrup/Nf-Nf/Ritzau Scanpix

- Den kiggede jeg på og tænkte: Det skal fandeme være løgn, fortalte han i 2011 til avisen.

Jakob Ellemann-Jensen begav sig dog ikke ud på sin politiske mission med det samme - men drog i hæren. Han var blandt andet udsendt til Bosnien-Hercegovina som kaptajn i Den danske Bataljon.

Derefter tilbragte han 11 år i dansk erhvervsliv som jurist, inden han i 2011 sluttede sig til sin søster i Folketinget.

Læs også Østjyder peger på Ellemann som ny formand

Begyndte bagerst i bussen

Trods sin prominente far måtte Jakob Ellemann-Jensen i første omgang tage til takke med en lille rolle, da han første gang blev valgt ind i Folketinget i 2011.

- Jakob begyndte bagerst i bussen, som partifællen Marcus Knuth engang har sagt til Altinget.

Netop Knuth er en af dem, der har udtalt, at Jakob Ellemann-Jensen "kan samle Venstre".

Læs også Jakob Ellemann-Jensen: - Min bil hedder Torben

Jakob Ellemann-Jensen trådte for alvor frem i rampelyset efter folketingsvalget i 2015. Han blev forfremmet til politisk ordfører og slog hurtigt sit navn fast med blandt andet friske kommentarer, humor og skarpe politiske argumenter.

Jakob Ellemann-Jensen stillede i 2015 op til Folketingsvalget i Østjyllands Storkreds.

Forsvarede smykkelov

Som en af sine første opgaver blev han bedt om at forsvare den omdiskuterede smykkelov. Det gjorde han både herhjemme, men også til hele verden direkte på CNN eksempelvis.

Indtil videre toppede den politiske karriere, da Jakob Ellemann-Jensen blev miljø- og fødevareminister sidste år. Efter valget og regeringsskiftet blev han for anden gang udnævnt til sit partis politiske ordfører.

I weekenden fik interne kampe både formand Lars Løkke Rasmussen og næstformand Kristian Jensen til at bebude, at de trækker sig. Partiet leder derfor nu efter en person, der kan træde ind på slagmarken og bringe kampene til ophør.

Og her peger pilen på Jakob Ellemann-Jensen.

- Cirkushesten optræder ikke i dag, så jeg har intet at tilføje, forklarede han i sidste uge før weekendens udvikling.

Men tirsdag aften har cirkushesten så forladt stalden og er trådt ind på scenen. Nu bliver sidste skridt at gøre avisforsiden fra 1998 til skamme.

56:29

I denne video kan du se, da Jakob Ellemann-Jensen var i debat på TV2 ØSTJYLLAND socialdemokratiets Jens Joel under folketingsvalget.

Luk video