Politikere på kant med loven

Embedsmænd og politikere har i en årrække fået gratis billetter til Skanderborg Festival. Ekspert mener, det kan være bestikkelse.

For almindelige festivalgængere koster en billet til dette års Skanderborg Festival i omegnen af 1800 kroner. Men for kommunens byrådspolitikere og topembedsmænd med ægtefæller er prisen nul kroner.

Ifølge Skanderborg Kommunes egne opgørelser har mindst 24 embedsmænd og 28 nuværende eller tidligere byrådspolitikere takket ja til fribilletterne til sig selv og deres pårørende, og det kan være i strid med bestikkelsesreglerne i straffeloven. Det mener Lars Bo Langsted, der er professor på Aalborg Universitet.

Ifølge Morgenavisen Jyllands-Posten er professoren dog sikker på, at det overtræder statens regler for, hvad politikere og embedsmænd må tage imod som gaver udefra:

- I reglerne står, at man skal være meget tilbageholdende med at modtage sådanne gaver, og så burde politikerne have sagt nej.

Byrådet i Skanderborg står overfor at skulle træffe en beslutning om, hvorvidt festivalen må udvide, og også i den forbindelse kan fribilletterne udgøre et problem.

- Meningen med fribilletterne er jo nok at blive gode venner, så det er lidt ubehageligt for de pågældende bagefter for eksempel at stemme imod en tilladelse. Derfor er risikoen, at der indgår usaglige hensyn i de beslutninger, der træffes, siger professor ved Københavns Universitet Steen Rønsholdt til Jyllands-Posten.

Skanderborgs borgmester, Jørgen Gaarde (S), afviser dog, at der skulle være noget odiøst i fribilletterne.

- Det her handler ikke om, at vi får en ydelse for at købe et bestemt præparat eller en bestemt ydelse. Vi blvier også inviteret til andre ting hos erhvervsdrivende eller på kurser, og så er det en del af de opgaver, man har som byrådsmedlem. Det er ikke et spørgsmål om, at de får et skjult beløb, men at de faktisk har en repræsentativ forpligtelse for kommunen.