Politiet i aktion mod natarbejde

Natarbejde slider på krop og psyke. Specialpatruljen og Ungdomsgruppen hos Århus Politi skal lære at leve bedre med de belastende arbejdstider.

Østjyllands Politi i Århus sætter nu ind mod den hårde belastning, som skiftehold og hyppige nattevagter er for de fleste betjente.

Onsdag formiddag mødes omkring 20 betjente fra specialpatruljen og ungdomsgruppen med livsstilscoach Lotte Mikkelsen, som skal lære dem metoder til at minimere de sundhedsmæssige bivirkninger ved deres job.

Det sker blandt andet ved at sætte fokus på, hvad natarbejde egentlig gør ved kroppen og hjernen, og hvordan motion og rigtig kost kan rette op på skaderne.

- Skiftende arbejdstider og natarbejde er en hård belastning for de fleste mennesker, fortæller Lotte Mikkelsen.

<B>Kaffe og sukker gør ondt værre</B>
Problemerne forstærkes af uheldige kostvaner og et stort indtag af kaffe.

- De fleste spiser næsten ikke om natten, for man er ikke sulten, når kroppen er gået på vågeblus. Vi kommer til at mangle energi, som vi forsøger at kompensere for på anden vis. Der er altid kaffe på kanden - og tit også slik og wienerbrød.

Men sukker og koffein stimulerer kun kortvarigt. Herefter falder energiniveauet med et brag, og vi skal have mere. Vi bliver afhængige af stimulanser udefra og ødelægger kroppens naturlige evne til at genopbygge sig selv. Vi dræner kroppen for vitaminer og mineraler og øger risikoen for overvægt og hjertekarsygdomme - foruden risikoen for at komme psykisk ud af balance, forklarer Lotte Mikkelsen.

<B>Træt og uoplagt</B>
Også politifolkene kan mærke det hårde ved natarbejde.

- Jeg kan bestemt godt mærke de nætter, hvor jeg ikke har fået noget ordentligt at spise eller er træt og uoplagt. Min vigtigste ressource til at klare jobbet er simpelthen at være frisk og klar i hovedet, fortæller politiassistent og medlem af ungdomsgruppen, Ida Gabrielsen, som ser frem til seminaret.