Politiet anmeldt

Selvmord arrest udløser politiundersøgelse og en anmeldelse mod samme politi for pligtforsømmelse.

Østjyllands Politi i Århus undersøger, hvordan det kunne ske, at en 42-årig drabssigtet mand fra Herning hængte sig i sin celle i arresten i Århus. Selvmordet skete op til et grundlovsforhør, hvor han skulle have forklaret sig om sin kæreste, den 46-årige Lisbet Nielsens forsvinden.

Selvmordet har udløst en anmeldelse om pligtforsømmelse fra Landsforeningen KRIM mod politiet.

Manden efterlod intet afskedsbrev og dermed heller ingen besked om, hvor Lisbet Nielsen befinder sig.

Han blev som 23-årig dømt til anbringelse på et psykiatrisk hospital som følge af en tidligere drabssag. Ifølge Kriminalforsorgen informerede politiet ikke arrestpersonalet om mandens fortid. Og ifølge kontorchef i Kriminalforsorgen, Tina Engelbrecht Ising, burde arrrestpersonalet med denne information have afvist at modtage manden, idet han i stedet burde være bragt til et hospital. Også Kriminalforsorgen har bebudet en undersøgelse af selvmordet.

Østjyllands Politi var søndag fåmælte og henviste til, at politiet er i gang med en efterforskning af forløbet.

- Vi skal ikke vurdere, om der er begået fejl. Vi skal finde ud af, hvad der rent faktisk skete i arresten og i forhold til Kriminalforsorgen, siger efterforskningschef Ole Madsen fra Østjyllands Politi.

Han siger, at en "afrapportering" vil ske mandag til politiets jurister.

Selvmordet udløste søndag en anmeldelse fra Landsforeningen KRIM til Statsadvokaten for Nord- og Østjylland. Foreningen mener, at Østjyllands Politi har gjort sig skyldig i pligtforsømmelse. Ifølge KRIM burde politiet slet ikke have anbragt manden i en arrest, men på et psykiatrisk hospital.

- Politiet havde pligt til at oplyse om hans diagnose. Kriminalforsorgen må ikke modtage sådanne personer, siger formand for KRIM, Claus Bonnez.

- Vi mener derfor, at et ansvar bør placeres hos politiet, siger han.

Manden har tidligere ved kvælning dræbt to unge kvinder i Vestjylland. I 1983 dræbte han i en alder af 16 år i et anfald af jalousi en 15-årig kæreste, der brød med ham. Han fik tre års
fængsel for vold med døden til følge.

I 1991 kvalte han en 21-årig kvinde, igen en kæreste, og blev dømt til anbringelse på et psykiatrisk hospital, idet han blev fundet skizofren. Efter seks år vurderede lægerne, at han var rask og kunne sættes fri.

Politiet vil stadig ikke ud med, hvilke spor der kom frem under en kriminalteknisk finkæmning af Lisbet Nielsens bopæl i Risskov i sidste uge. Den 42-årige blev anholdt, da undersøgelsen af hendes hjem var overstået.

- Men der er en hel del spor, som vi skal samle op på, siger efterforskningschef Ole Madsen. Politiet er overbeviste om, at kvinden er dræbt.

Lisbet Nielsen forsvandt 23. oktober. Omkring midnat samme dato befandt den 42-årige mand sig i området omkring Lufthavnsvej i Feldballe på Djursland, har politiet konstateret.