Politichef: Fejl i voldtægtssag kan rokke ved vores troværdighed

Flere procedurefejl i østjysk efterforskning undersøges af Den Uafhængige Politiklagemyndighed.

Østjyllands Politi er kede af, at der bliver sat spørgsmåltegn ved deres kompetencer. Foto: Jens Nørgaard Larsen - Ritzau Scanpix

Chefen for Østjyllands Politi beklager torsdag, at der er begået flere fejl i håndteringen af en stor sag om voldtægter.

I en kendelse har Vestre Landsret peget på forskellige former for regelbrud, og politidirektør Helle Kyndesen udtaler, at hun ærgrer sig over forløbet.

Læs også Minister kritiserer kommunerne: - Der er ikke styr på brandsikkerheden

- Jeg er ked af, at sagen kan være med til at sætte spørgsmålstegn ved politiets kompetencer og troværdighed, for borgerne må ikke være i tvivl om, at vi overholder reglerne og behandler deres sager korrekt, siger politidirektøren.

For eksempel lod efterforskeren en ukrainsk tolk deltage i efterforskningen. I en mail kaldte en politimand tolken for "Agent 007 på prøve".

Sagen har dog allerede givet anledning til, at vi nu i hver eneste afdeling opfrisker, hvilke regler der gælder for kontakten med blandt andet vidner, så der ikke er den mindste tvivl om retningslinjerne.

Helle Kyndesen, politidirektør, Østjyllands Politi

Desuden fik personer, der skulle vidne, på forhånd tilsendt materiale, hvilket er i strid med en instruks fra Rigsadvokaten. Og der var også andre brud for reglerne, har den tiltaltes forsvarer, advokat Jan Schneider, oplyst.

Vil genopfriske reglerne

Den Uafhængige Politiklagemyndighed har indledt en efterforskning af forløbet. Derfor ønsker politidirektør Helle Kyndesen ikke at gå i detaljer med sagen, lyder det.

Voldtægtssagen skal ikke igennem byretten endnu en gang. Foto: Henning Bagger - Ritzau Scanpix

- Sagen har dog allerede givet anledning til, at vi nu i hver eneste afdeling opfrisker, hvilke regler der gælder for kontakten med blandt andet vidner, så der ikke er den mindste tvivl om retningslinjerne, udtaler politidirektøren.

Vestre Landsret har i kendelsen torsdag dog besluttet, at der ikke er sket rettergangsfejl. Derfor skal voldtægtssagen ikke begynde forfra i byretten, hvilket forsvareren havde krævet.

Læs også Statsminister på besøg: Psykiatriens Hus skal være forbillede

I dommen er den 35-årige ukrainer Oleksandr Cherepenko blevet idømt fængsel i otte år. Han har blandt andet voldtaget tre forskellige kvinder, fastslår landsretten i lighed med den afgørelse, som byretten i Aarhus traf sidste sommer.