Politi slår til mod fupkunst

Efter næsten et års efterforskning slog politiet i den forgangne uge til mod en 47-årig antikvitetshandler i Randers og konfiskerede syv falske tupilakker på hans bopæl.

Genstandene havde han modtaget fra sin tvillingebror, der bor på den indonesiske ø Bali, og som anses for at være hovedmanden bag et systematisk salg på internettet af uægte grønlandske kunstgenstande.

Det er den grønlandske avis AG/Grønlandsposten, der bringer historien frem.

Tupilakkerne er typisk forarbejdet i blandt andet tand af kaskelot, der i lighed med andre hvalarter og isbjørn er omfattet af Washington-konventionen (også kaldet CITES), der forbyder handel med truede dyr og produkter fra dem.

Men fra internetbutikken sælges også udskæringer i andre former for ben, der herefter under falsk varebetegnelse annonceres til salg som tupilakker i kaskelot. Det viser efterforskningen, som Københavns Politis afdeling S har udført sammen med Skov- og Naturstyrelsen.

- Ved ransagningen fandt vi en klar forbindelse til den 47-åriges tvillingebror på Bali, og vi er vidende om, at i hvert fald en person mere i Danmark har tilknytning til den formodede bagmand. Vi kender også til andre af hans afsætningskanaler, deriblandt en række auktionshuse, som vi nu skal have aflagt besøg, siger Ole Berthelsen fra afdeling S til AG/Grønlandsposten.

Ritzau kunne i oktober 2002 fortælle, at en mand på vej fra Grønland til Bali fik konfiskeret sin ulovlige bagage, bestående af tre hvalrostænder og hele 106 tænder fra kaskelothvaler, da han blev stoppet af tolderne i Københavns Lufthavn. Der var tale om den nu 47-årige ejer af internetbutikken inuit.dk.

Han var på vej til Bali, for at lavtlønnede balinesere skulle udskære figurerne til falske, grønlandske tupilakker, hvorefter de enten skulle sælges over internettet eller smugles til Danmark og Grønland med salg for øje.

De konfiskerede kaskelottænder havde en anslået værdi på mindst 150.000 kroner. Manden forklarede, at han havde erhvervet det hele i Grønland, men han havde ingen dokumenter eller kvitteringer på købet.

De syv tupilakker, som politiet fandt hos tvillingebroderen i Randers var imidlertid ikke af kaskelot, men af en form for ben.

De var ifølge Grønlandsposten også behæftede med flere udskæringsfejl. Blandt andet optræder der i figurerne asiatiske fisk, og dermed er der ifølge politiet tale om bedrageri.

De arktiske folks organisation, ICC (Inuit Circumpolar Conference) og Grønlands hjemmestyre ser med stor alvor på salg af forfalskede tupilakker. Begge finder det anstødeligt, at forretningsfolk på falsk grundlag forsøger at berøve et folk dets kulturarv.

Ole Berthelsen forventer, at Interpol vil blive inddraget i sagen, så den 47-årige dansker på Bali kan blive udleveret til retsforfølgelse. /ritzau/