Pilgrimsvandringer er populære

Rideture med kaffe og bibellæsning er et hit. Blandt andet i Frijsenborgskovene sætter folk sig op på hesten for at opleve kristendommen på en ny måde.

På Guds opfordring red de vise mænd fra Østerland og fulgte den nye stjerne, indtil den stod stille over stalden i Bethlehem med det lille Jesusbarn.

Hellig Tre Kongers Aften fredag vil en gruppe danskere lade sig inspirere af de vise mænd og ride rundt i Frijsenborgskovene ved Ulstrup i Midtjylland. Undervejs vil de standse op, få en bid brød, en kop kaffe - og læse i Biblen.

Flere og flere danskere tager vandrestøvlerne på - eller i dette tilfælde ridehjelmen - og begiver sig ud på de såkaldte pilgrimsvandringer, hvor oplevelser i naturen kombineres med andagter, foredrag, samtaler og nadver. For tre år siden var der årligt fem-seks pilgrimsgrupper i Danmark. Nu er der op mod 70.

Sognepræst Elisabeth Lidell fra Risskov ved Århus kalder pilgrimsvandring kristendom på en ny måde. Hun er Danmarks første pilgrimspræst og rider med i Frijsenborgskovene.

- De fleste deltagere i pilgrimsvandringerne er ikke vant til at gå i kirke. Mange har ikke været i kirke, siden de blev konfirmeret. De er ikke helt unge og har oplevet lidt af hvert i livet. De har ofte eksperimenteret med andre religioner og østlige meditationsteknikker, siger hun.

I de katolske lande har vandringerne altid været en tradition, og muslimer foretager pilgrimsrejser til Mekka. Men i de nordiske lande forsvandt fænomenet i 1500-tallet. Den protestantiske reformator Martin Luther forbød dem, og først i 2001 opstod de igen herhjemme.