Pensions-bombe under Norddjurs Kommune

Velfærden er truet i Norddjurs Kommune. Både i ældreplejen og blandt folkeskolelærerne kommer der til at mangle arbejdskraft.

Stort set alle østjyske kommuner kæmper i disse år med udsigten til, at der i de kommende år går langt flere medarbejdere på pension, end der bliver uddannet unge. Norddjurs er dog den kommune, der er hårdest ramt, viser tal fra Kommunernes Landsforening.

Op mod 40 procent af kommunens cirka 300 social- og sundhedshjælpere går på pension inden for de næste fem til syv år. Og der er for få unge til at tage over efter dem, som takker af.

Samme tendens gælder blandt lærerne i kommunens folkeskoler. Her er en tredjedel af lærerne i dag over 54 år, og der er langt fra udsigt til, at de alle kan erstattes med nye.

- Det er et skrækscenarium, der slet ikke er til at holde ud at tænke på. Det er meget alvorligt, siger viceskoleleder ved Østre Skole i Grenaa Elisabeth Worre Brøste til TV 2 | ØSTJYLLAND.

Med udsigt til en stor mangel på lærere er Østre Skole ifølge Elisabeth Worre Brøste tvunget til at finde en helt ny måde at drive skolen på. Én af mulighederne er at lade den samme lærer undervise to klasser på én gang, eller at slå klasser sammen, sådan at de på sigt undervises i auditorier frem for i almindelige skoleklasser.

- Vi kan allerede i dag se de første tegn på lærermanglen. Når vi opslår stillinger, bliver bunkerne med ansøgninger mindre og mindre, siger hun.

Se mere i mandagens nyhedsudsendelse kl. 19.30 på TV 2 | ØSTJYLLAND.