Patienter bliver væk fra operationer

Tusindvis af patienter møder ikke op til planlagte operationer på sygehusene i Region Midtjylland.

Instrumenterne er rengjorte og klar. Operationsstuen oplyst og lægerne står klar.Men alt for ofte kommer de slet ikke i arbejde.

Mere end hver tredje gang at en operation bliver aflyst på et af Region Midtjyllands sygehuse, skyldes det nemlig, at patienten simpelthen ikke dukker op.

- Den situation, der er allermest ærgerlig er, når patienten bare udebliver uden at melde afbud. Så står vi dér med et helt operationshold, der er klar, siger sundhedsdirektør i Region Midtjylland Leif Vestergaard Pedersen tl P4 Østjylland.

<b>Spild af tid</b>
Den situation oplevede man mere end 1200 gange i løbet af første halvår af 2009.

- Det er ærgerligt, fordi vi kunne have opereret en anden patient i stedet for.

Han opfordrer derfor patienter til som minimum at ringe til sygehuset, hvis de af den ene eller anden grund ikke kan møde op til en planlagt operation.

- Vi spilder en masse tid, og ventetiden blive unødigt længere for andre patienter.

<b>Har indført SMS-tjeneste</b>
I alt blev 3.266 operationer aflyst i Region Midtjylland, og 77 procent af de aflyste operationer skyldes patienter, som enten ikke mødte op, meldte afbud eller blev syge.

Leif Vestergaard Pedersen henviser til, at regionen nu har indført en SMS-tjeneste for at minde patienterne om deres aftaler med sygehuset.

- Det ser ud til at den tjeneste allerede virker. Det betyder, at folk er blevet bedre til at huske at melde afbud og til at komme både til ambulante besøg og til operationer, siger sundhedsdirektør i Region Midtjylland, Leif Vestergaard Pedersen.

På alle landets sygehuse blev der i alt aflyst 17462 operationer i løbet af første halvår 2009.

<i>Kilde: P4 Østjylland</i>