Pas på solen, teenagere!

Forældre skal tage større ansvar for teenageres solbadning, mener århusianske læger, efter at flere og flere unge får modermærkekræft.

Alt for ofte må lægerne på Plastikkirurgisk Afdeling på Århus Universitetshospital, Århus Sygehus, fortælle unge, at de er ramt af den farlige modermærkekræft.

Nu opfordrer overlæge Pia Sjøgren forældrene til at tage et større ansvar for børn og unges solbadning, efter at Plastikkirurgisk Afdeling i det seneste år har haft 15 patienter under 25 år, der er ramt af den alvorlige kræftform. Den yngste var blot 12 år.

- Vi ser en kraftig stigning i antallet af yngre mennesker, der får modermærkekræft. Det skyldes i 9 ud af 10 tilfælde for meget sol. I dag er det ikke usædvanligt, at børn ned til 12 år går i solarium, og at konfirmander lige tager en gang sol før den store dag, men det er overordentlig farligt, siger Pia Sjøgren i en pressemeddelelse.

På trods af at kampagner i årevis har advaret mod for megen soldyrkelse, er modermærkekræft en af de kræftformer, der er i stærkest vækst.

Siden 2003 er antallet af tilfælde vokset med 30 procent, og sidste år blev 1650 danskere ramt. Fortsætter udviklingen, vil antallet af kræftramte være fordoblet om 10 år.

TV 2 | ØSTJYLLAND tager torsdag overlæge Pia Sjøgren med til en søbred i Silkeborg, hvor hundredevis af børn og unge netop nu nyder solen. Se reportage i torsdagens nyhedsudsendelse kl. 19.30.