Pas på den stigende rente

Sådan lyder advarslen fra en århusiansk boligadvokat. Lige nu er det en risikabel affære at investere i en andels- bolig. Mange andelsboliger udbydes nemlig med de billigst mulige afdragsfri-lån, og det er ren gambling, siger han, i en situation, hvor renten er på vej op.

Se dig godt for hvis du skal ud at købe andelsbolig, sådan lyder advarslen fra den århusianske boligadvokat Michael Thygesen. Mange nye andelsboligforeninger bliver baseret på de billigst mulige lån, som også er de mest risikable. Der sidder rigtigt mange andelsboligforeninger med afdragsfrie F1-lån, og det er den rene gambling, hvis renten fortsætter med at stige, siger han.

Imodsætning til ved ejerboliger er der ikke rentefradrag for andelsforeningernes realkreditlån. Skattevæsnet betaler via rentefradraget en tredjedel af renterne for boligejere, mens andelsbolighaverne må betale det hele selv. Det kan betyde voldsomme huslejestigninger, som nogle andelbolighaverer ikke har råd til at betale. Og så risikerer hele ejendommem at ryge på tvangsauktion.

Boligadvokat Michael Thygesen råd er derfor at tage fastforentede lån - eller lægger et loft og et minimum på renten, så man har et overblik over, hvor meget lånet og dermed huslejen kan komme til at svinge.