Parkbetjente i Århus

Måske skal parkbetjente i fremtiden til at holde øje med, om gæster i de grønne områder i Århus rydder op efter sig.

Politikerne i Århus overvejer at genindføre parkbetjente til at holde øje med byens parker, hvor skrald og andre efterladenskaber tit skaber et dårlig indtryk, skriver Århus Stiftstidende torsdag.

Det er medlemmerne af teknisk udvalg, der er så frustrerede over tingenes tilstand i kommunens parker, at de over­vejer at genindsætte parkbetjenten i aktiv tjeneste. I ny og moderniseret form.

Varmeste fortaler for parkbetjente er den konservative Niels Brøchner, der gjorde lærerige erfaringer, da han tidligere på sommeren var med til at arrangere det klassiske bilvæddeløb, Classic Car Race Århus, på vejene omkring Mindeparken i den sydlige del af byen.

- Vi satte 80 ekstra skraldespande op, og vi havde 30 mennesker i hvide kedeldragter til at gå rundt og rydde op. Og det gik flot og fint. Det får mig til at tro, at parkbetjente i en eller anden form er en glimrende idé, siger Niels Brøchner.

SF's Jan Ravn Christensen positiv er ligeledes positiv overfor ideen.

- Jeg kan godt se muligheder i at sende parkbetjente eller opsynsmænd ud i de grønne områder. siger Jan Ravn Christensen.

London-bydelen Lewisham gik i 2000 ind i et 10 år langt offentligt-­privat partnerskab med firmaet Glendale Grounds Management, der fik ansvar for 46 parker og åbne byrum i Lewisham. Glendale Management indførte uddannede parkbetjente, så hver eneste park fik tilknyttet den samme parkbetjent fem dage om ugen. Parkbetjentene fik deres egen bygning i parkerne i håb om at synligheden kunne afhjælpe hærværk og skabe tryghed.

For fire år siden viste en undersøgelse, at tallet af borgere, der beskriver parkerne som »gode eller fremragende« var steget fra 32 procent i 1998 til 52 procent.

/Ritzau