På vej mod rødt blodbad

Socialdemokraterne står dårligt i Østjylland

De røde faner har de sidste fire år vajet på de fleste østjyske borgmesterkontorer. Men efter kommunalvalget i november, kan den tid meget nemt være forbi.

De socialdemokratiske borgmestre vil blive meget pressede. Det forudser kommunalforsker Roger Buch fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole i Aarhus.

- Socialdemokrater havde jo det bedste år nogensinde i 2009 med 49 borgmestre på landsplan. Der er rigtig mange steder også i Østjylland, hvor de sidder på et enkelt mandat i flertal. Og det er især i de kommuner de vil komme under pres, siger han i dag til TV 2 | ØSTJYLLAND.

Både i Norddjurs, Favrskov, Randers, Silkeborg og Skanderborg sidder borgmestrene med et enkelt mandat i flertal.

En landsdækkende prognose siger, at Socialdemokraternes nedgang i meningsmålingerne på landsplan vil slå igennem med halv kraft til det kommende valg, og derfor vil de blive overhalet indenom af deres blå modstandere. Mange borgmestre vil få det svært, fordi de de sidste fire år, har skulle spare voldsomt i alle kommuner.

Se: Valgkampen skudt i gang

Men Roger Buch slår også fast, at til et kommunalvalg kan altid ske.

Det der kan redde de Socialdemokratiske borgmestre er, at mange deres deres tabte stemmer i stedet går til Enhedslisten. Hvis Enhedslisten kan samle deres fremgang op ude i kommunerne, er der stadig en chance for de røde kommuner, siger Roger Buch.

Det er også grunden til, at Jacob Bundsgaard (S) i Aarhus stadig spås gode chancer.

- Enhedslisten har været på banen i mange år i Aarhus, og i mange andre kommuner stiller Enhedslisten op for første gang. Og det er det der kan redde Bundsgaard, siger Roger Buch.

Kommunalvalget finder sted den. 19. november i år.