På tour for det østjyske erhvervsliv

"Når virksomhederne vinder, vinder deres kommune" dét var budskabet, da Dansk Industri i denne uge kørte KV17-bussen ud på de østjyske landeveje

Dansk Industri inviterer erhvervsliv og politikere på bustur med indbygget debat Foto: Dansk Industri

En bus fuld af erhvervsledere og kommunalpolitikere har de seneste dage turneret Østjylland tyndt for at besøge markante virksomheder og debattere nogle af de temaer i kommunalvalgkampen, som er af størst betydning for erhvervslivet.

DI's Kommunalvalgsbustur er en del af en landsdækkende tur, der gennem et par uger besøger 21 kommuner. De gør det for at sætte fokus på kommunalvalget og kommunalpolitikkens betydning for erhvervslivet i et forsøg på at signalere til byrådskandidaterne, at der er stor vilje til dialog mellem virksomhederne og kommunen. 

Vi stemmer også om arbejdspladser, og med det mener vi, at gode rammer for erhvervslivet er med til at skabe forudsætninger for velfærd i kommunen.

Anders Trange, formand, DI Østjylland

-Vi tror på, at vi i fællesskab kan finde gode løsninger til gavn for både erhvervsliv og borgerne. For eksempel på hvordan vi får gode forhold for internationale medarbejdere og deres familier, når de kommer til byen, men også hvordan vi får designet vores infrastruktur, så vi både kan få medarbejdere frem og tilbage mellem hjem og arbejde, og varer ind og ud af byerne. Det er faktisk mellem 5 og 10 pct. af Danmarks samlede eksport, der udgår fra Aarhus Havn, siger DIs østjyske formand Anders Strange, om målet med at sende bussen på landevejene.

Åbner for vigtige debatter

Onsdag ramte bussen Silkeborg, torsdag blev ruten lagt omkring både Aarhus og Randers og fredag var det Horsens, der stod for skud. Undervejs har bussen gjort holdt ved en række markante virksomheder, herunder Terma i Aarhus. Og netop hos den øsjyske teknologivirksomhed oplever kommunikationschef Kasper Rasmussen, at initiativet åbner for vigtige debatter.

Læs også Politik i børnehøjde: Oliver på seks år ved godt, hvad et byråd er

Et af de budskaber, Terma har sat på plakaten under besøget, er rekruttering af medarbejdere  – både danske men især udenlandske af slagsen. For den højteknologiske Lystrup-virksomhed er det nemlig af afgørende vigtighed, at de kan rekruttere internationalt og for at kunne det, må man arbejde politisk for at lette nogle af de barrierer, der er på området. Og det tror kommunikationschefen på, at et arrangement som DI’s KV17-bustur kan rykke ved:

Der er ingen tvivl om at det her arrangement styrker dialog med både kommunen og byrådet og i det hele taget får sat fokus på nogle af vores budskaber.

Kasper Rasmussen, kommunikationschef, Terma A/S

- Jeg både håber og tror, at dét, at DI tager et initiativ som dette, er med til at sætte erhvervslivet på dagsordenen. Der er ingen tvivl om, at politikernes programmer er fyldt, så det er vigtigt at tilkæmpe sig en plads i dem og det kan det her hjælpe til med, vurderer kommunikationschefen.

Centralt for lokalpolitikere at kende udfordringer

Også fra politisk side er man positiv over for denne metode til at få indblik i erhvervslivets udfordringer og ønsker. En af dem, der hoppede på bussen, er Venstres nye byrådskandidat i Aarhus, Heidi Bank.

Hun oplevede, at arrangementet trods DI’s naturlige aftryk, var både velafbalanceret og informativt og gav et godt afsæt for at fokusere det fremtidige politiske arbejde.

Det er positivt, at virksomhederne på denne måde rækker ud og gør opmærksom på de udfordringer, de står overfor.       

Heidi Bank, byrådskandidat, Venstre, Aarhus

- Vi SKAL have set på, hvordan vi som kommune kan påvirke og forbedre forholdene for erhvervslivet.  Det er en mærkesag, helt centralt, at vi sikrer, at erhvervslivet har gode betingelser i kommunen, så vi ikke mister de, der vil en bæredygtig udvikling, siger den nye byrådskandidat.

Under virksomhedsbesøgene bed Heidi Bank særligt mærke i Terma's udfordringer med at skaffe veluddannet, specialiseret arbejdskraft, et emne der står højt på hendes prioriteringsliste over ting der kræver politisk fokus:

- Det er for ærgerligt, hvis virksomheder af den årsag flytter ud af kommunen – eller helt ud af landet. For hvis det først sker, vil det være yderst vanskeligt at få dem tilbage igen, slutter hun. 

Forøget fokus på erhvervsklimaundersøgelse

Dansk Industri undersøger hvert år erhvervsvenligheden i de danske kommuner. I år er det ottende gang, DI offentliggør undersøgelsen og antallet af virksomheder, der vurderer deres kommunes erhvervsklima er rekordstort. 7.600 virksomheder har givet deres bud på, hvordan de oplever blandt andet sagsbehandling, trafikforhold, skatte- og afgiftsniveau og den dialog, de har med kommunen.

Det er jo ikke nogen hemmelighed, at Aarhus kom skidt ud af dette års erhvervsklimamåling. Vi tror at en øget dialog kan sætte nogle flere ord på, hvor skoen egentlig trykker, så vi kan få et bedre resultat næste år. 

Anders Strange, formand, DI Østjylland

Ifølge Dansk Industris østjyske formand Anders Strunge giver KV17-busturen mulighed for, at få uddybet nogle af de problematikker, der kommer frem i den årlige erhvervsklimaundersøgelse, til gavn for både de der har problemerne og de der kan hjælpe med at løse dem.

De østjyske kommuners placering på DI’s liste over tilfredshed med det lokale erhvervsklima:

8. plads: Skanderborg
10. plads: Odder
12. plads Favrskov
29. plads: Horsens
51. plads: Silkeborg
56. plads: Randers
76. plads: Samsø
84. plads: Norddjurs
85. plads: Aarhus
88. plads Syddjurs