Overvågning uden resultat for politiet

På fjerde måned snurrer videokameraer over caféerne midt i Århus. De elektroniske øjne registrerer aktiviteterne på gadeniveau.

Men ikke en eneste gang har politiet brugt optagelser til at afsløre vold eller anden kriminalitet, skriver Århus Stiftstidende.

Nul-resultatet undrer såvel politiet som lektor Peter Lauritsen fra Aarhus Universitet. Sammen med fire kolleger er han i gang med det første forskningsprojekt herhjemme af effekten af video-overvågning.

- Umiddelbart skulle man tro, at videokameraerne i café-miljøet med mange mennesker i en by af Århus' størrelse havde givet politiet noget brugbart, siger Peter Lauritsen til Århus Stiftstidende.

Vicepolitiinspektør Søren Urup fra Østjyllands Politi er en kende overrasket over, at optagelserne ved Åboulevarden endnu ikke en eneste gang har gjort nytte i efterforskningen. Men han vender ikke tommelfingrene nedad.

- Den forebyggende effekt er ganske vist ikke dokumenteret og tvivlsom. Men vi kan få et bedre overblik og vægte indsatsen i en akut situation. For eksempel ved store demonstrationer, fodboldkampe med ballademagere. Jeg er heller ikke i tvivl om, at vi kommer til at bruge optagelserne i efterforskningen. Blandt andet til at dokumentere, hvad der skete i et voldeligt opgør for eksempel, siger politilederen.