Østjyske øjne kigger med ved omstridt tyrkisk afstemning

Søndag stemmer tyrkerne om forfatningsændringer. Det østjyske folketingsmedlem Nikolaj Villumsen er i Tyrkiet som valgobservatør

Nikolaj Villumsen, Enhedslistens udenrigsordfører, er i Tyrkiet som valgobservatør.

I dag skal tyrkerne ved en folkeafstemning tage stilling til de ændringer af forfatningen, som præsident Erdogan ønsker.

Siger tyrkerne ja til forslaget, vil den tyrkiske præsident få langt mere magt end i dag.

Der er store bekymringer omkring afholdelsen af denne folkeafstemning, som foregår på et tidspunkt, hvor hele landet befinder sig i undtagelsestilstand.

Nikolaj Villumsen, Enhedslistens udenrigsordfører

Nikolaj Villumsen, Enhedslistens udenrigsordfører og valgt i Østjylland, holder øje med folkeafstemningen på tætteste hold. Han deltager som valgobservatør for Europarådets parlamentariske forsamling.

I løbet af valgdagen vil Nikolaj Villumsen besøge valgsteder i den tyrkiske storby Izmir, hvor han ligeledes vil overvære stemmeafgivelsen i højsikkerhedsfængslet Aliga-Sakran. 

Læs også Aarhusianere samles i protest mod Erdogan

- Der er store bekymringer omkring afholdelsen af denne folkeafstemning, som foregår på et tidspunkt, hvor hele landet befinder sig i undtagelsestilstand, og hvor både regeringskritiske parlamentarikere og journalister sidder fængslet, siger Nikolaj Villumsen i en pressemeddelelse og uddyber:

- Europarådets juridiske eksperter i Venedig-kommissionen har sågar opfordret den tyrkiske regering til at udskyde folkeafstemningen, hvis ikke undtagelsestilstanden blev ophævet og de demokratiske rettigheder sikret. Denne klare opfordring er den tyrkiske regering valgt at ignorere. 

De seneste meningsmålinger tyder på dødt løb ved søndagens folkeafstemning. Resultatet ventes at være klar søndag aften.