Østjyske LO'er er glade - og mener ikke, LO har brudt musketereden

Socialpædagoger og HK'er i Østjylland har fået opfyldt krav, lyder det. Sygeplejerske er svært skuffet

FOA-formand Dennis Kristensen og LO-forbundene har indgået en delaftale på det regionale område. Foto: Mads Claus Rasmussen - Ritzau Scanpix

- Der er i offentligheden utrolig mange følelser omkring musketereden, men vi skal også passe på, at følelserne ikke kortslutter fornuften.

Hans-Henrik Hansen, der er formand for HK Kommunal Østjylland, er godt tilfreds med det forlig, som natten til onsdag blev indgået mellem LO-forbundene og regionerne. 

Aftalen omfatter cirka 40.000 ud af 120.000 ansatte i regionerne og sikrer en lønramme på 8,1 procent over tre år, en pulje til ligeløn og lavtløn samt afværgelse af forringelser på seniorordninger.

Der er nogle, der har udvidet aftalen i 11. time, men vi har ikke løbet fra den oprindelige musketered.

Gert Landergren Due, formand Socialpædagogerne Østjylland

Lønmodtagernes krav lå i forhandlingerne på 8,17 procent.

- Jeg synes, det er en fornuftig aftale, der indeholder alle de krav, vi gik til forhandling med. Vi har fået det, vi gerne ville have. Vi har sikret en lønudvikling, der er væsentlig højere end det, som først blev spillet ud fra regionerne, siger Hans-Henrik Hansen til TV2 ØSTJYLLAND.

Læs også Det indeholder nattens forlig - og her er forbundene, der er omfattet

Kan ikke forstå modvilje

Han kan ikke forstå, at FTF, der er hovedorganisation for 450.000 offentligt og privat ansatte, og Akademikerne, der repræsenterer små 367.000 medlemmer med en lang videregående uddannelse, ikke har takket ja til aftalen.

- Vi kan ikke se, at der er nogen problemer i aftalen. Jeg forstår ikke, at sygeplejerskerne er imod den aftale, når de har fået opfyldt de her krav. FTF og Akademikerne er i deres fulde ret til at gå videre med forhandlinger, men jeg er uforstående overfor, at de gerne vil. 

01:48

Interview med Gert Landergren Due, formand for Socialpædagogerne i Østjylland.

Luk video

Ifølge Gert Landergren Due, der er formand for Socialpædagogerne i Østjylland, har LO-forbundene ikke brudt den meget omtalte musketered med sloganet 'En løsning for alle'.

Det er skuffende, at Dennis Kristensen hopper på det første og bedste tilbud.

Jacob Gøtzsche, fællestillidsmand for sygeplejeskerne på Aarhus Universitetshospital 

- Vi har stor respekt for, at hver gruppe vurderer den aftale, der er blevet indgået, forskelligt, men i vores optik har vi levet op til den musketered, der oprindelig blev lavet, siger han til TV2 ØSTJYLLAND og fortsætter: 

- Jeg kan ikke se, at vi har løbet fra den. Der er nogle, der i 11. time har udvidet den, men vi har ikke løbet fra den oprindelige musketered.

Aftalen omfatter disse forbundsmedlemmer: 

  • FOA
  • HK Kommunal
  • 3F
  • Socialpædagogerne
  • Dansk Metal og de øvrige håndværkerorganisationer
  • Teknisk Landsforbund
  • Dansk Socialrådgiverforening, som er medlem af FTF.

Historisk pulje til ligeløn

Gert Landergren Due er tilfreds med den aftale, der netop er blevet indgået mellem LO-forbundene og regionerne. 

- Konfliktgrundlaget var bygget på, at vi skulle have reallønsfremgang, og vi har fået fjernet nogle forringelser på seniorområdet, og vi har fået sikret frokostpausen. Vi har fået opfyldt det, vi lavede strejkevarsel i forhold til, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.

Han hæfter sig også ved, at Socialpædagogerne, der har mange kvindelige medlemmer, har fået en historisk pulje til ligeløn.

01:55

Interview med fællestillidsrepræsentant for sygeplejerskerne på AUH Jacob Gøtzsche.

Luk video

Sygeplejerske: Vi står i et dårligt lys

Jacob Gøtzsche, der er FTF'er og fællestillidsrepræsentant for sygeplejerskerne på Aarhus Universitetshospital er 'voldsomt skuffet' over, at FOA har accepteret tilbuddet fra regionerne.

- Jeg er meget overrasket, og jeg havde håbet, at musketereden havde holdt længere, end den gjorde. Det er skuffende, at Dennis Kristensen hopper på det første og bedste tilbud, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.

Fællestillidsmanden for sygeplejeskerne har svært ved at se, at den danske fagbevægelse vil komme styrket ud af forhandlingerne.  

- Jeg synes, det kan gøre det umådelig svært, for dem der er tilbage, når Dennis Kristensen vælger at indgå forlig for nogle. Vi kommer til at stå i et dårligt lys, siger Jacob Gøtzsche og fortsætter:

- Vi har jo indgået et samarbejde mellem FTF og LO for at stå stærkere for den danske fagbevægelse. Jeg kan have min tvivl om, det er det der sker. 

Aftalen omfatter kun en lille del af medarbejderne på det regionale område – og omfatter slet ikke medarbejderne på det statslige og det kommunale område.

Læs også Østjysk tillidsmand: Flere lokomotivførere kæmper med PTSD