Østjyske folketings-politikere rammes af stress

Kirsten Brosbøl og Naser Khader er blot to af de stressede politikere

05:14

TV 2 | ØSTJYLLAND har undersøgt udbredelse af stress blandt de lokale folketingspolitikere, og resultatet er nedslående. Ud af 26 folketingsmedlemmer har over en fjerdedel oplevet at gå ned med stress, og næsten halvdelen har haft stresssymptomer. En af de ramte er Socialdemokraten Kirsten Brosbøl.

Hun oplevede de første symptomer i forbindelse med valgkampen sidste år.

Hvis de begår fejl, bliver det straks påtalt, og der kan komme en mediestorm. Det kan også berøre dem privat

- Jeg begyndte at tænke over det under valgkampen, hvor jeg fik et voldsomt psoriasis-udbrud. Jeg har haft sygdommen, siden jeg var barn, men den har ikke været voldsom siden dengang, fortæller Kirsten Brosbøl.

Læs også: Kirsten Brosbøl vender tilbage til Folketinget

Noget føltes derfor galt, var politikerens erkendelse. Og den begyndende stress påvirkede også hendes hverdag.

- Koncentrationsbesvær, meget kort lunte, gråd uden grund og jeg kunne stirre ind i computeren uden at lave noget. Bunkerne begyndte derfor at hobe sig op, forklarer socialdemokraten.

Hun er imidlertid ikke alene med oplevelser af så presset karakter, at det er endt i sygdom. Også Naser Khader har været ramt af stress.

Særligt udsat
- Under Muhammedkrisen kom der en del trusler, og fra kun at have politibevogtning når jeg holdt oplæg ude i landet, blev det 24/7. Det gik mig meget på, at min frihed blev taget fra mig. Det blev for meget, og jeg var nødt til at trække stikket, lyder det fra Naser Khader.

Kirsten Brosbøl er først nu oppe i samme tempo som før de fire måneders stresssygdom. Ifølge en forsker er politikere i en særlig risikogruppe for at blive ramt af stress.

- Hvis de begår fejl, bliver det straks påtalt, og der kan komme en mediestorm. Det kan også berøre dem privat, og det er sådan en særlig belastning, offentlige personer er udsat for, forklarer psykolog og forsker Morten Willert fra Arbejdsmedicinsk Klinik på Aarhus Universitet.

Læs også: Khader: Nu skal Grimhøj-moskéen lukke

Naser Khader bekræfter tesen om, at stress er et udbredt problem blandt de østjyske folketingspolitikere.

- Det er udbredt, selvom nogen sikkert ikke vil indrømme det. Vi skal være til rådighed hele tiden, og hvis ens område er højt oppe på dagsordenen, skal man være klar til at stille op og forholde sig til tingene, siger han.

Den seneste stressramte østjyske folketingspolitiker er Maja Panduro (S) fra Randers. 

Du kan se mere om problemet i indslaget øverst på siden.

02:02

Her kan du høre Roger Buch uddybe, hvad der stresser politikerne i dagens Danmark. 

Luk video