Østjydernes anekdoter om prinsen: - Han var nede på jorden

På en tur til Tunø festede prins Henrik med de lokale og sang 'Under den hvide bro' på fransk

02:33

VIDEO: Prins Henrik lagde sidste år til kaj i Tunø Havn for at fejre Tunø festivalens 30 års jubilæum.

Flere aarhusianere har onsdag besøgt Marselisborg Slot for at lægge en buket blomster til ære for prins Henrik.

TV2 ØSTJYLLAND fangede nogle af dem, der gerne vil sige et par ord i anledning af prinsens død. 

00:59

VIDEO: Aarhusianere kondolerer

Luk video

Prins Henrik har gjort et stort indtryk på mange mennesker i Østjylland.

Her fortæller flere, der mødte Prinsen, gode og sjove anekdoter fra deres møder med Hans Kongelige Højhed.

Jan Baltzersen, turistguide og historiker, Aarhus

- For et par år siden guidede jeg krydstogtsturister fra Hawaii i Aarhus, og blandt andet besøgte vi Marselisborg Slot. Mens vi gik fra porten op mod slottet, overhalede en kronebil os og dyttede som hilsen. Da vi kom op og stod ved slottet, kom prins Henrik i helt uformelt tøj med sine meget røde bukser - en frisk farve for en 80-årig - og talte med turisterne.

Blandt andet talte han mandarin med en dame, der var af kinesisk afstamning, og det var hun selvsagt meget imponeret over. Det hele var meget uformelt, og turisterne lagde armen om ham, når de blev fotograferet sammen med ham af de andre turister, og det fandt han sig i helt uden problemer, selvom jeg selv var noget chokeret over at se det.

Jeg undskyldte overfor ham, at vi forstyrrede ham under hans ophold på slottet, men han sagde blot: "Når porten er åben, er alle velkomne!" Da prins Henrik var gået over til sin adjudant og andre assistenter igen, var der en en ældre amerikansk dame, der hoppede op og ned, mens hun sagde: "I have met the king of Denmark!, I have met the king of Denmark!" 

Prins Henrik er i mange år kommet på Tunø og til Tunø Festivalen, som han var protektor for i 2014 og sidenhen æresmedlem på. Og han har betydet meget for flere af arrangørerne og øboerne.

Svend Agerholm, indbygger, Tunø

- Vi har mødt ham mange gange og været nede og tage imod ham. Han er kommet mange gange uden for Tunø Festivalen. For nogle år tilbage kom han engang imellem sammen med kronprins Frederik eller dronning Margrethe, når de var på Marselisborg. Så tog de ind og badede og gik en tur i byen. Det var ikke noget officielt besøg, og det virkede, som om de tog til Tunø for at være anonyme.

Der var også en gang, hvor han kom sejlende ind til Tunø Festivalen, og jeg spurgte, om jeg måtte tage et billede af ham. Så sagde han ja, men kun hvis jeg tog det, imens han stod sammen med en flok handicappede fra Egmonthøjskolen, der også lige var ankommet. Han mente ikke, at han var noget særligt at tage billede af. Jeg synes, at det siger meget om hans menneskelighed. Han var meget nede på jorden.

Lars Løndorf, tidligere formand for Tunø Festivalen

- Jeg har mødt ham flere gange. Det var mig, der havde kontakten med Kongehuset og tog turene over til Tunø med ham. I 2017 sejlede de i ikke med Dannebrog. I stedet for var vi seks, inklusiv Prins Henrik, hans tennismakker og nogle fra hoffet, der sejlede sammen i en gammel postbåd. Det var jeg lidt nervøs over, men det tog prins Henrik i stiv arm. Jeg havde fået Hou Slagteren til at arrangere noget tapas til os, og så fik vi så hatten passede. Vi sang 'Under Den Hvide Bro' på fransk og 'Danse i Måneskin'.

Også personalet på Fregatten Jylland mindes prins Henriks gode humør og venlighed.

Prinsen var protektor for Fregatten Jylland fra 1941 og frem til sin pension.

Claus Skotte-Lund, værftkoordinator, Fregatten Jylland

- Første gang jeg mødte prinsen var i 1993, og så har jeg mødt ham flere gange siden til offentlige og ikke offentlige arrangementer. Han har betydet rigtig meget for Fregatten, og vi har også altid følt, at fregatten har betydet noget for ham og har haft et hjørne i prins Henriks hjerte.

Han har været en utrolig charmerende og latterligmild mand, der kan snakke med alle. På et tidspunkt stod jeg og arbejdede på min egen båd, og så kom han over sammen med sine folk og sagde, at det var en fin båd, jeg havde. Jeg kan ikke sige, andet end at Prinsen var en helt fantastisk mand.

Prins Henrik besøgte flere gange Aarhus Væddeløbsbane på sine besøg i Aarhus, og også de ture vil blive husket af østjyderne.

Karin Salling, bestyrelsesnæstformand, Købmand Herman Sallings Fond

- Han havde humor, var levende og behagelig. Vi kunne virkelig more os sammen. Han var et varmt menneske. Når vi spillede på sammen på Væddeløbsbanen, var det sjovt. Når vi vandt, var hans humor fantastisk, men når vi tabte, kunne han med et glimt i øjet sige: ”Nu skal vi ikke spille med Fru Salling mere.