Østjyderne har landets største huse - her er markedet hot

Husejere i Østjylland har i gennemsnit 12 kvadratmeter mere at boltre sig på end de husejere i København

Prisen for en villa eller et rækkehus i Østjylland ligger i gennemsnit på 2,3 millioner kroner. Det er 900.000 mere et hus i Vestjylland. Foto: Claus Fisker - Ritzau Scanpix

Østjyderne kan mange ting - én af dem er at have de største huse i landet.

Den gennemsnitlige østjyde kan således prale af et hus på 164 kvadratmeter.

I det østjyske har du mulighed for at få en stor dejlig grund, som du kan boltre dig på.

Birgit Daetz, Boligsiden.dk 

Spændet fra mindst til størst er dog ikke voldsomt stort på landsplan. 12 kvadratmeter adskiller østjyderne fra københavnerne, der i gennemsnit har landets mindste huse.

En god grund

Det viser en opgørelse fra Boligsiden.dk, hvor kommunikationsdirektør Birgit Daetz er hurtig til at pege på den primære årsag til, at østjyderne har landets største villaer og rækkehuse.

- I det østjyske har du mulighed for at få en stor, dejlig grund, som du kan boltre dig på. Når man har en stor grund, giver det jo også mulighed for at bygge nogle større huse, siger hun til TV2 ØSTJYLLAND.

I København har man cirka halvt så store grunde som i Østjylland, men til gengæld betaler man dobbelt så meget for dem, påpeger Birgit Daetz.

02:04

VIDEO: Natur og huspriser er med til at gøre Skanderborg populært for nybyggere. Indslaget er fra 29. marts i år.

Luk video

Pæne huspriser

Med en gennemsnitlig grund på 1.494 kvadratmeter kan østjyderne dog ikke iføre sig førertrøjen på landsplan.

Den tilhører Bornholm, hvor den gennemsnitlige grund er ikke færre end 2189 kvadratmeter. I Syd- og Vestjylland har husejerne også større grunde.

Læs også Huspriser er højere end før finanskrisen: Køb ikke over evne

Hverken på Bornholm eller i Syd- og Vestjylland kan huspriserne dog tilnærmelsesvis følge med Østjylland.

Tingene har ændret sig, så områderne udenfor Aarhus også klarer sig rigtig godt.

Birgit Daetz, Boligsiden.dk 

Prisen for en villa eller et rækkehus i Østjylland ligger i gennemsnit på 2.300.622 kroner. Til sammenligning koster et hus gennemsnitligt 1.438.115 kroner i Vestjylland.

Hvis man kigger på Østjylland samlet er huspriserne steget den seneste måned, og det samme gælder for det seneste år, oplyser Birgit Daetz fra Boligsiden.dk.

- Det er i lang tid gået godt i Aarhus, men lige pludselig har tingene ændret sig, så områderne udenfor Aarhus også klarer sig rigtig godt, siger hun til TV2 ØSTJYLLAND.

Læs også Magtesløs husejer: Larmen fra motorvejen er psykisk terror

Her er markedet varmest

Hvis man tæller samtlige 10 kommuner i TV2 ØSTJYLLANDs sendeområde med, tager det lige knap et halvt år at sælge sin bolig.

Silkeborg, Skanderborg og Horsens er dog populære kommuner, og det afspejler sig i liggetiden. Den gennemsnitlige liggetid for de tre kommuner er omkring fem måneder.

I Silkeborg er huspriserne i løbet af det seneste år steget med 3,2 procent. Husene i Skanderborg er på et år blevet 5,2 procent dyrere, mens huspriserne i Horsens er steget med hele 6.3 procent på et år.

Det er - som sædvanligt - i Aarhus, hvor liggetiden er lavest i Østjylland. Her tager det i gennemsnit 4,5 måneder for husejerne at ændre et 'til salg'-skilt til et 'solgt'-skilt. 

En interessant detalje er, at den gennemsnitlige liggetid i Syddjurs i løbet af det seneste år er faldet ret drastisk. Lige er den salgstiden i gennemsnit 17 måneder, mens den gennemsnitlige liggetid sidste år var på 20 måneder.

Læs også Festen på boligmarkedet i Aarhus er forbi