Østjyder skrotter flest brændeovne

I alt er 6.500 brændeovne udskiftet siden skrotningsordningen blev lanceret

Siden den nationale skrotningsordning blev lanceret i slutningen af november sidste år har 6.500 brændeovnsejere pensioneret deres gamle ovne.

Men der er stor forskel på, hvor udskiftningen er størst, for det er først og fremmest østjyderne, der har opdaget, at man kan tjene 2.000 kroner på at skrotte sin brændeovn, hvis den er fra 1990 eller ældre.

- Det er meget positivt, at skrotningstilskuddet får brændeovnsejerne til at sende gamle brændeovne på pension. De gamle ovne forurener i gennemsnit op til fem gange så meget som en ny, og udskiftning og skrotning af de gamle ovne vil få betydning for partikeludledningen i Danmark og forbedre luftkvaliteten, siger miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) i en pressemeddelelse.

Brændeovne øger risiko for kræft

I alt er der skrottet 6.500 ovne, siden ordningen trådte i kraft. 3.645 af dem er skrottet i Jylland, mens Østjyllands andel af de skrottede ovne ligger på 1.051 brændeovne.

Ordning løber til udgangen af 2016

- Vi giver tilskud til at skrotte de ældste og mest forurenende brændeovne fra før 1991. Men modeller frem til 2005 forurener i gennemsnit stadig op mod tre gange mere end de nyere. Der er også penge at spare ved at udskifte ovne fra før 2005, da de nyere modeller udnytter brændet langt bedre. Jeg håber, at vi med skrotningsordningen skaber så meget opmærksomhed om fordelene for økonomi og miljø, at vi også efter ordningens udløb ser en øget interesse for at skrotte, siger Eva Kjer Hansen.

Din brændeovn sviner

Der er afsat knap 45 mio. kroner til ordningen, og du kan stadig nå det - ordningen løber til udgangen af 2016, eller når puljen er tom.

Der er på nuværende tidspunkt penge til at støtte skrotningen af yderligere cirka 10.000 ovne.