Østjyder pendler længere

Skanderborg og Syddjurs kører længst

Lange motorvejskøer og dyre benzinpriser. Der skal skam mere til for at holde østjyderne fra at pendle til arbejde.

En ny analyse fra Dansk Erhverv viser, at østjyderne er villige til at køre længere for at komme på arbejde. Faktisk pendler østjyderne mere end landsgennemsnittet.

- For erhvervslivet er en mobil arbejdsstyrke en nødvendighed. Jo større areal en virksomhed kan søge inden for, jo bedre rekrutteringsgrundlag har den. Så det er en klar fordel for erhvervslivet i Øst- og Vestjylland, at befolkningen er klar til at pendle efter arbejde, siger chefkonsulent i Dansk Erhverv, Jesper Højte Stenbæk.

Sammenlignet med før krisen pendler østjyderne 2,5 kilometer længere.

- Krisen er hovedårsagen til, at vi pendler længere. Den har betydet, at vi ikke i så høj grad skifter bopæl efter job som tidligere, hvor det var nemmere fx. for en ægtefælle at finde arbejde, hvis familien flyttede. Man beholder i stedet boligen og pendler til det nye arbejde - selv om det ligger længere væk, siger Jesper Højte Stenbæk.

Her pendler de længst

I Skanderborg og Syddjurs betyder lidt ekstra kilometre til arbejde intet. de to kommuner er højdespringere, når det kommer til pendling. I Skanderborg pendler de i gennemsnit 23,6 kilometer og i Syddjurs er det 26,8 kilometer.

- Beslutningen tages i familierne. Hver enkelt må træffe en afgørelse baseret på boligpriser, tidsforbrug, partnerens situation, og hvor godt et job virksomheden tilbyder. Når konjunkturerne skifter, ændres også vægtningen af de enkelte faktorer. Det har enorm betydning for virksomhedernes adgang til arbejdskraft, siger Jesper Højte Stenbæk.