Opgiver at hente børn i Libanon

Strategien er nu at få moderen til at samarbejde om at få bortførte børn hjem.

Mahmoud, Nour og Hannah Obeid har i mere end to år befundet sig i Libanon. På billedet ses også deres storesøster, Cheymaa El Souk (med slør).

Der vurderes, at det lige nu er for farligt og/eller for usikkert at sende en delegation fra Århus Kommunes Socialforvaltning til Libanon for at hente de tre bortførte børn, som kommunen har tvangsfjernet in abcentia. Det oplyser formand for socialudvalget Claus Thomasbjerg (SF) til TV 2 ØSTJYLLAND.

- Strategien lige nu er at lægge maksimalt pres på moderen for at få hende til frivilligt at samarbejde om at medvirke til at få børnene hjem, siger Claus Thomasbjerg.

Oprindelig var det planen, at Århus Kommune ville forsøge at hente de tre andre børn til Danmark ved at sende en delegation til Libanon, hvis Udenrigsministeriet kunne sige god for sikkerheden. Det er foreløbig opgivet.

Moderens advokat, Bjarne Frøberg fra Århus, siger i dag til TV 2 | ØSTJYLLAND, at moderen ikke vil stå i vejen for at udlevere børnene til Danmark:

- Min klient samarbejder med alle de midler, hun har, om at få børnene hjem til Danmark, siger Bjarne Frøberg. På spørgsmålet om, hvorfor børnene så ikke allerede er på vej hjem, svarer han, at der jo også er andre personer, der har indflydelse på den sag.

Børnenes 22-årige storesøster Shaymaa El Souki gjorde det tidligere i sagen klart, at hun ikke ønskede, at de danske myndigheder kommer på besøg hos børnene i Libanon. De seneste meldinger fra hende er, at hun også gerne vil medvirke til, at de tre børn kommer hjem. Men det kræver, at børnene selv vil: Deres 22-årige søster vil ikke tvinge dem ombord på et fly.

Beskæftigelsesrådmand Hans Halvorsen er bortrejst på ferie. Et af de første punkter på hans program, når han den 2. august vender hjem, er et møde med socialforvaltningen, hvor han skal informeres om status på sagen. Hans pressesekretariat oplyser, at socialforvaltningen i samarbejde med Udenrigsministeriet har vurderet, at det ikke er en god idé at sende en delegation til Libanon lige nu, fordi man ikke ved præcis hvor i landet, børnene befinder sig. I stedet vil man søge samarbejdets vej med moderens nye advokat.

Familien består af far, mor og fire børn. De tre af børnene har forældrene sendt til Libanon, fordi familien ville undgå tvangsfjernelse af de yngste børn.

I begyndelsen af juni bortførte moderen den yngste dreng på ni år under samvær på en institution i Århus. Men hun blev anholdt i Tyskland, og drengen er nu tilbage i Danmark. Moderen er løsladt, men er fortsat sigtet for at bortføre sønnen og afventer anklagemyndighedens videre behandling af sagen.

Børnenes far og en voksen bror blev tidligere på måneden varetægtsfængslet, da de overfaldt retsbetjente ved et retsmøde, hvor moderen blev fremstillet for en dommer. Moderen blev løsladt efter retsmødet, mens de to mænd blev varetægtsfængslet efter den voldsomme optræden.

Opdateret med oplysninger fra moderens advokat.