Øget brug af bæltetvang

Århus Amt er et af de steder i landet, hvor stigningen i brugen af bæltefikseringer er størst.

Antallet af bæltefikseringer steg i 2005 med på landsplan med 14 procent i forhold til året før, og Århus Amt er et af de steder i landet, hvor stigningen i brugen af bæltefikseringer er størst.

Formanden for Dansk Psykiatrisk Selskab kalder udviklingen dybt ulykkelig. Den nationale handlingsplan, der skulle begrænse antallet af bæltefikseringer på de psykiatriske afdelinger, har tilsyneladende kun hjulpet kortvarigt, skriver Politiken lørdag.

Efter et markant fald i brugen af bæltefikseringer i 2004 steg anvendelsen igen markant i 2005. En patient lå samlet fastspændt i 264 døgn, hvilket er den længste periode i de fem år, det er blevet opgjort. Det fremgår af Sundhedsstyrelsens nye opgørelse over brugen af tvang på de psykiatriske afdelinger.

5982 gange tog læger og personale bæltet i brug mod en psykiatrisk patient i 2005. Det var en stigning på 14 procent, efter at det året før var lykkedes at nedbringe antallet af bæltefikseringer med 23 procent.

- Det er en dybt ulykkelig udvikling, siger formand for Dansk Psykiatrisk Selskab, overlæge Poul Videbech, til Politiken.