Øer kæmper for at overleve

Nye initiativer skal sikre befolkningstallet

Der bliver færre beboere på på de østjyske øer. Både Samsø og Tunø kæmper for at holde skansen op og tiltrække nye beboere.

Det viser den seneste opgørelse fra Danmarks Statistik.

På Samsø er der i år blevet 39 færre borgere sammenlignet med 2013 og hele 247 borgere færre, hvis man går fire år tilbage.

Derimod er der det seneste år flyttet fire nye borgere til Tunø, så øen nu har 113 beboere. Hvis man ser længere tilbage i statistikken, viser tallene dog også, at affolkningen finder sted. I 2010 havde øen 118 beboere.

Selvom det går fremad på en ø og tilbage på en anden, møder begge Kattegat-øer store udfordringer, når det kommer til at tiltrække nye borgere.

Borgmester: Mere målrettet indsats

Samsøs borgmester Marcel Meijer (S) vil nu forsøge at gøre en ekstra indsats for at opretholde befolkningstallet.

Han mener, at kommunen ikke har været god nok til at markedsføre sig og har derfor nedsat et Erhvervs- og Bosætningsudvalg, som skal forsøge at udvikle nye strategier:

- Vi er blevet affolket siden Anden Verdenskrig og med den finansielle krise er det kun blevet værre. Derfor skal vi være mere målrettede, siger borgmester Marcel Meijer til TV 2 | ØSTJYLLAND.

Ifølge borgmesteren mister Samsø hvert år et til to procent af det samlede antal borgere. Det skyldes for få fødsler sammenlignet med dødsfald.

Beboerforening: Smagsprøve på Tunø

Også på Tunø forsøger øens beboere at tiltrække nye naboer. Derfor er det vigtigt, at øen stadig har de tilstrækkelige faciliteter som for eksempel købmand og skole:

- Vi planter os så godt, vi kan, men det er vigtigt at arbejde med at tiltrække nye beboere. Vi skal vise, at vi er et lille godt sted med gode tilbud, siger beboerformand Jørgen Hastrup til TV 2 | ØSTJYLLAND.

Øen har lige nu planer om at bygge en indslusningsbolig, hvor beboere på fastlandet har mulighed for at bo i et år og få en forsmag på ø-livet, inden den endelig beslutning om flytning skal træffes.