Nyt tilbud skal hjælpe børn i familier med misbrug

Syv østjyske kommuner er med i projektet

02:11

Det kan være rigtig svært at vokse op i en familie, hvor en eller flere forældre har et misbrug. Men nu skal børn, der vokser op i misbrugsfamilier, hjælpes markant bedre. Det er nemlig visionen bag projektet BRUS, som bliver tilbudt i syv østjyske kommuner.

- Det vi kan i BRUS er, at vi har barnet i centrum. Selvfølgelig vil vi gerne opfordre til, at misbruget stoppes, men vi har børnene i centrum, og det er deres behov, som styrer, siger projektleder Runa Bjørn fra BRUS.

Læs også Marias mor drak: Jeg prøvede at leve så normalt som muligt

Problemerne i familier med et misbrug er typisk, at tilværelsen er præget kaos, hvor misbrug og stoffer nogle gange kommer til at fylde mere end børnenes behov. Og det er det kaos, som BRUS gerne vil hjælpe børnene med at håndtere.

- Det vi kan hjælpe med er at have fokus på, hvordan relationerne mellem børn og forældre kan blive bedre. Og hvis de ikke kan blive bedre, hvordan kan vi så hjælpe børnene bedre til at mestre det, som de står i, siger Runa Bjørn.

Læs også Tidl. misbruger: Ville være død uden mit nye netværk

Indtil nu har BRUS fået 36,5 millioner kroner frem til 2019, og pengene til projektet kommer fra de såkaldte SATS-pulje-midler. Nu håber de så på, at projektet kan være med til at det bliver lettere for børnene at få en uddannelse og undgå, at de selv får et misbrug.

- Vi håber, at vi kan gøre, at de her børn og unge, selvom de starter fra ulige vilkår, faktisk får lige muligheder i forhold til alle mulige andre børn unge, der vokser op, siger Runa Bjørn.

De syv østjyske kommuner, som er med i projektet, er Aarhus, Randers, Norddjurs, Syddjurs, Samsø, Odder og Skanderborg. Men udover dem er også Herning, Skive, Ikast-Brande og Hedensted kommuner med.

Du kan se mere om projektet BRUS i videoen øverst på siden, og herunder kan du møde Maria Redsted fra Aarhus, som er vokset op med en mor, der var alkoholiker.

07:18 Luk video