Nye tilfælde af mæslinger: Nu er der tale om et udbrud

Statens Serum Institut har påvist fem tilfælde af mæslinger i februar og mener, at der er tale om et udbrud.

I Danmark har mæslinger været elimineret siden 2017. Mæslinger er dog stadig en udfordring flere steder globalt. Et udbrud af den luftbårne virus har slået 25 mennesker ihjel i Filippinerne siden midten af januar. - Foto: Jim Goodson/CDC/Science Photo Library - Ritzau Scanpix

Statens Serum Institut ændrer sin klassificering af mæslingesmitte i Danmark, efter at to nye tilfælde er konstateret mandag.

Ifølge afdelingslæge på Statens Serum Institut Peter Henrik Andersen har man indtil nu kunnet redegøre for, hvor hvert enkelt person var blevet smittet:

Læs også Randrusianer smittet med mæslinger i fly

- Men når der opstår tilfælde, hvor vi ikke umiddelbart kan redegøre for, hvor de har fået smitten fra, så er der tale om en vis smittespredning, siger han og fortsætter:

- Det er her, hvor vi siger, nu er der ikke tale om flere spredte tilfælde, men et egentlig udbrud, hvor mæslinger i en eller anden grad cirkulerer i Danmark.

Må ikke vokse sig stort

Man har endnu ikke fået svaret fra den såkaldte genotyping af de to nyeste tilfælde tilbage. 

Dermed kan Statens Serum Institut ikke sige, om virusset er den samme, som har smittet de tre tidligere tilfælde, som blandt andet er kommet med hjem fra to separate skiferier i Val Thorens i de franske alper.

Men Peter Henrik Andersen og hans kolleger mener stadig, at det er sikkert, at der er tale om et udbrud. Opgaven er nu, at sørge for at udbruddet ikke vokser sig stort.

Læs også Singlemænd har øget risiko for at dø af hjertesygdom

- Vi håber da, at den generelle immunitet i Danmark er så god, at vi undgår et stort udbrud, og det er klart vores erfaring, at vi har haft få tilfælde i Danmark, siger afdelingslægen.

Gratis vaccination til alle

Sidst Danmark oplevede et stort udbrud af mæslinger, var i 2011, hvor over 80 mennesker blev smittet. 

- Det er svært at sige, om vi når op på det antal i det aktuelle udbrud. Men jeg ville ikke være overrasket, hvis vi ser flere tilfælde i den nærmeste fremtid, siger han.

Er man vaccineret eller immun, fordi man har haft mæslinger, skal man ikke foretage sig noget.

Læs også Underskrev ægtepagt, da han var alvorligt syg - otte år efter kostede det ham alt

Alle kan gratis blive vaccineret med MFR-vaccine, som sikrer imod smitte.

Man kan bære på mæslinger i 18 dage, inden man får tydelige symptomer. Har man mistanke om, at man er smittet, skal man ikke møde uanmeldt op hos sin læge eller på sygehuset.

Mæslingevirus er luftbåren, hvorfor man risikerer at smitte andre i venteværelset ifølge Statens Serum Institut.

Læs også Tanya lå syg, da roomie ringede: - Vi er evakueret