Nye tal viser: Her blev flest østjyder smittet med klamydia

Der er store kommunale forskelle på antallet af klamydiatilfælde. Aarhus har den noget triste førertrøje

Sundhedsstyrelsen har netop offentliggjort deprimerende tal over antallet af unge mennesker mellem 15-29 år, der i 2016 blev smittet med den mest hyppige kønssygdom klamydia. Opgørelsen er inddelt i kommuner, og her er der især en østjysk kommune, der skiller sig ud.

For i Aarhus var det hele 30 unge ud af 1000, som blev smittet med sygdommen, imens de østjyske unge i Odder er dem, der er bedst til at beskytte sig og undgå klamydia. Her blev 20 unge ud af 1000 smittet. 

I marts kunne vi fortælle den triste nyhed, at kønssygdomme blomstrer i Østjylland. Se mere i indslaget her. 

- De enkelte kommuner bør vurdere, om der er særlige årsager til, at der er det antal smittede i deres kommune, som der er, og om der er behov for en yderligere indsats. Et højt tal kan jo være positivt, hvis det er et tegn på, at der er gjort en ekstra indsats for at undersøge flere for klamydia. Men det kan også være et udtryk for, at der er mange smittede i kommunen, siger Niels Sandø, chefkonsulent i Sundhedsstyrelsen.

Den generelle tendens for hele landet er desværre, at antallet af klamydia-tilfælde er steget i 2016. Samlet set er der fundet 34.132 tilfælde af klamydia.

Fokus på kondombrug

Ifølge Sundhedsstyrelsen tyder tallene på, at der fortsat er behov for at sætte fokus på kondombrug, på test og behandling for klamydia samt på opsporing af eventuelle smittede partnere.

quote Klamydia kan forebygges ved brug af kondom, og derfor går vi ud med en kampagne i denne uge, der skal opfordre unge til at bruge kondom.

Niels Sandø, Sundhedsstyrelsen

Da de fleste tilfælde af klamydia optræder uden symptomer, er det vigtigt, at man bliver testet, hvis man har udsat sig selv for smitterisiko ved at have ubeskyttet sex med en ny partner.

- Klamydia kan forebygges ved brug af kondom, og derfor går vi ud med en kampagne i denne uge, der skal opfordre unge til at bruge kondom og gøre opmærksom på de mulige konsekvenser ved at få klamydia. Vi opfordrer også personer med risikoadfærd til at blive testet og behandlet, hvis de har en infektion, og ved at de også får deres partnere testet, siger Niels Sandø.

Antallet af unge smittet med klamydia

Ubehandlet klamydia kan medføre nedsat fertilitet og ufrivillig barnløshed, graviditet uden for livmoderen, kroniske underlivssmerter hos kvinder og betændelse i bitestikler blandt mænd.

Klamydia er fortsat en sygdom, som især findes blandt unge, idet 8 ud af 10 tilfælde bliver fundet blandt unge i alderen 15–29 år. Der er forskel på, hvordan piger og drenge bliver testet for, om de har klamydia. Pigerne skal have en såkaldt vaginalpodning, mens drenge kan tage en urinprøve.

80_percent

play Lystbådepladser bliver revet væk

Ikea Skejby Aarhus IKEA

Genåbningsglæde hos IKEA: Håber ikke alle kommer på tirsdag

LINE JENSEN, KUNSTIGE NEGLE

play Line elsker kunstige negle: Former dødsstjernen på din fingerspids

Politi

Mand bragt på hospitalet efter slag og spark i hovedet

renovering

Danskerne vil bruge feriepenge på boligen - og det er et problem, siger eksperter

Motorvej

play Tilbageblik: Så længe har man drømt om en motorvej