Ny løsning skal få ambulancer hurtigere frem

Flere steder i Østjylland bruger ambulancen længere tid på at nå frem end det er målet hos Region Midtjylland

01:31

Se en video om det nye tiltag, og hør, hvad borgere i området siger til det.

Fremover skal borgere i Region Midtjylland ikke vente nær så længe på en ambulance.

Det er målet med regionens nye såkaldte "fremskudte placeringer" i Ry, Ryomgård og Vinderup.

Det kommer til at betyde, at vi får færre steder i Østjylland og Vestjylland, hvor vi har lange responstider.

Anders Kühnau, regionsrådsformand, Region Midtjylland

Region Midtjylland laver i løbet af foråret midlertidige ambulancestationer i de tre byer, der skal gøre det muligt at flytte ambulance og redder til de steder, i perioder hvor der er brug for det. 

- Vi prøver hele tiden at justere vores beredskab, så vi har de lavest mulige responstider alle steder i regionen, og det her tiltag er et led i de justeringer, som vi hele tiden foretager os, siger regionsrådsformand i Region Midtjylland, Anders Kühnau (S) til TV2 ØSTJYLLAND. 

- Og så er det vigtigt at huske på, at vores beredskaber er flydende beredskaber, så de holder ikke på en base hele tiden. De bevæger sig rundt omkring, og vi prøver at disponere over dem, så der er ambulancer de fleste steder, så responstiden kan være så lav som mulig, tilføjer han.

01:56

Bliv klogere på responstiderne her.

Luk video

For langsomme

I dag lever Region Midtjylland i flere tilfælde ikke op til deres egne målsætninger. 

Fra januar til november sidste år har ambulancerne i 12 ud af Region Midtjyllands 19 kommuner for eksempel ikke indfriet målet, om at 75 procent af de kørsler, hvor patienten er i livsfare (hastegrad a, red.), skal være fremme inden for 10 minutter. Og i fem kommuner har ambulancerne ikke nået målet om, at 92 procent af kørslerne i samme alvorlige kategori skal være fremme inden for et kvarter. 

Læs også Sorte pletter: Her kommer ambulancerne sjældnere til tiden

Det skal de såkaldte "fremskudte placeringer" være med til at løse.

- Det kommer til at betyde, at vi får færre steder i Østjylland og Vestjylland, hvor vi har lange responstider, siger Anders Kühnau (S).

Løser ikke alt

Han kan dog ikke love, at de fremover vil nå frem til tiden i alle situationer.

De nye midlertidige ambulancestationer betyder nemlig ikke, at der kommer flere ambulancer i regionen.

01:35

Se hele interviewet med Anders Kühnau.

Luk video

- Vi vil aldrig kunne have ambulancer alle steder. Det kræver ekstra økonomi, og lige nu er økonomien i Regionen stram, siger Anders Kühnau.

FAKTA 

  • De fremskudte placeringer er et supplement til egentlige ambulancebaser.
  • Følgende fremskudte placeringer med overnatningsmulighed findes allerede: Ulfborg, Karup, Langå, Videbæk.
  • Herudover findes i dag fremskudte placeringer uden overnatningsmulighed følgende steder: Thyborøn, Balling, Fjellerup, Hadsten, Havndal, Sdr. Felding, Aulum, Juelsminde, Vinderup og Gjesing.
  • Den fremskudte placering med overnatningsmulighed i Ry, som etableres i samarbejde med Skanderborg Kommune, forventes klar 1. april 2018.
  • De fremskudte placeringer med overnatning i Ryomgård og Vinderup er etableret i samarbejde med regionens ambulanceleverandør i området, Falck Danmark A/S.
  • Regionsrådet har afsat 0,3 mio. kr. årligt til drift samt 0,2 mio. kr. i 2018 til etablering af fremskudte placeringer med sovemulighed i Ryomgård, Ry og Vinderup.