Nu kommer frosten

Solen titter frem i weekenden, der også byder på skyer og frost - og stjernskud

De første strejf af vinter ligger på lur i weekenden, når danskerne flere steder ved solopgang søndag vil kunne se den første rim i græsset. Det siger vagtchef Michael Christiansen fra Danmarks Meteorologiske Institut (DMI).

Nattemperaturerne tager et ordentlig dyk i løbet af weekenden ned til mellem to og syv graders varme og nogle steder i Jylland helt ned til frysepunktet. Men det bliver dog ikke kun en kold og mørk omgang.

- Vi får solen at se i denne weekend, men der bliver også perioder med skyer og regn. Lørdag får vi byger, især i den østlige del af landet, og søndag passerer en front vestfra og giver en sammenhængende periode med regn, siger han.

Bladene falder af
Og så er vi nu så langt inde i efteråret, at bladene vil begynde at falde af træerne, ligesom temperaturerne på 10 til 15 grader kommer til at føles køligt, fordi det bliver blæsende.

- Vinden bliver jævn til hård, ved vestkysten op til kuling fra nordvest. Søndag tiltager vinden fra syd før fronten, og drejer i vest efter regnen. Men natten mellem de to blæsende dage aftager vinden og lægger sig en overgang helt, og det klarer op, siger vagtchefen.

Og netop opklaringen giver en smuk oktober nat mellem lørdag og søndag, hvor rester af kometen Giacobini Zinner rammer jordens overflade og giver usædvanligt mange stjerneskud.

- Der kommer mellem 600 og 1000 stjerneskud i timen eller flere stjerneskud per minut, og det klare vejr er optimalt til at gå ud og opleve det i, fortæller DMI.