Nu kan ofre snart få strakstilhold mod stalkere

Det bliver i fremtiden nemmere for ofre at få et hurtigt tilhold mod deres stalkere

Der er bred opbakning i Folketinget til et lovforslag fra Venstre om at give ofre for stalking mulighed for at få et strakstilhold mod deres stalkere.

Venstres Britt Bager, der er valgt i Østjylland, er en af dem, der har brugt meget tid på at få forslaget på bordet.

- Det er en forlængelse af stalking-pakken fra et års tid siden, hvor der kom en række tiltag, der skulle forbedre stalkingofres muligheder. Det er et stort problem, at det tager lang tid at få det her tilhold, for så kan gerningsmanden nå at opsøge ofret mange gange, siger Britt Bager til TV 2 | ØSTJYLLAND. 

Læs også Rikke blev stalket: Jeg er stadig ikke tryg i mit eget hjem

Derfor glæder hun sig også over, at forslaget i dag ved førstebehandlingen blev modtaget særdeles positivt i folketingssalen.

- Udfordringen er, at man skal finde en balancegang mellem retssikkerhed og ofrets sikkerhed og tryghed, og det har man fundet ved det her forslag, siger Britt Bager og nævner, at der naturligvis er undtagelser ved forslaget – eksempelvis når det handler om sager, hvor der er fælles børn involveret. 

Læs også Dansk Stalking Center kommer til Aarhus

I sådan et tilfælde vil man ikke kunne få et strakstilhold.

- Det er egnet til situationer, der handler om, når en udefrakommende eller en ekskæreste dyrker umotiveret chikaneret, siger Britt Bager.

- Det er vigtigt, fordi der har været nogle konkrete sager, hvor et offer er blevet stalket, og så har det taget for lang tid at få gennem systemet inden tilholdet gælder. På den her måde sikrer vi, at du som gerningsmanden overtræder loven anden gang, du opsøger ofret, og strafferammen er op til to års fængsel, siger Britt Bager.