Nu bliver det rigtig koldt: Her skal du passe på i hjemmet

Det bliver isnende koldt i nat, og i Østjylland kommer vi formentlig ned på fem-seks graders frost flere steder. Det kan være farligt for dine vandrør.

Vinterkulden, der forventes i nat, kan give problemer både i trafikken og rundt omkring i de østjyske hjem. Foto: Claus Fisker - Ritzau Scanpix

I Nordjylland tyder prognoser på, at vi får årets hidtil koldeste vinternat med temperaturer under 8,4 minusgrader, og også i det østjyske bliver det isnende koldt.

I særdeleshed i den nordligste del af regionen bør borgere forvente stærk kulde, og så er det med at være ekstra opmærksom på flere ting i hjemmet.

Læs også Elever uden værelse efter brand på efterskole: Sådan er status nu

- Der kan ifølge vores prognoser blive omkring 10 graders frost i Vendsyssel, og på det nordlige Djursland tyder meget på, at vi når ned omkring 5,5 frostgrader, lyder det fra den vagthavende hos DMI til TV2 ØSTJYLLAND.

Lokalt kan det blive endnu koldere – især de steder hvor der ligger sne.

Med så mange frostgrader skal du være særligt opmærksom på dine vandrør, lyder rådet fra Vandmiljø Randers.

5 gode råd

❄️Luk for vandet til udendørshaner, og tøm vandrørene. 
❄️Isoler vandrør, hvis de sidder i uopvarmede eller yderligt liggende rum fx krybekælder, skunkrum m.fl.
❄️Opvarm små toiletrum, der ligger yderligt - de er meget udsatte i vintre med hård frost.
❄️Vandmåler må helst ikke få frost. Sker det, må du ikke forsøge at optø din vandmåler, men kontakt dit vandværk.
❄️Vandrør, der ligger mellem 0-1,20 m under jordoverfladen, er særligt udsat ved langvarig frost. Dæk dem eventuelt til med vintermåtter.

Og det altid gode råd: Hold øje med dit vandforbrug løbende. Du spotter hurtigere, hvis der er små, skjulte brud.

 

Kilde: Vandmiljø Randers

Pas også på i trafikken

Det er oftest i udhuse, stalde og andre bygninger tilknyttet landbrug og i sommerhuse, at der er risiko for rørsprængninger som følge af kulde.

- Uopvarmede steder kan give problemer. Det er tit i ældre huse og gamle landbrug med jern og stålrør, at det kan gå galt, siger projektleder hos Vandmiljø Randers, Leif Christiansen, til TV2 ØSTJYLLAND.

Den lille, hvor der kommer et snigende forbrug, som er svært at se, kan være dyr. Det vælter jo ikke ud som et vandfald.

Leif Christiansen, Vandmiljø Randers

Hos firmaet overvåger man udpumpningerne og kan se store afvigelser, men det er op til folk selv at holde øje. Og særligt én type sprængning kan blive dyr.

- Den lille, hvor der kommer et snigende forbrug, som er svært at se, kan være dyr. Det vælter jo ikke ud som et vandfald. Hvis der kommer et stabilt forbrug i lang tid, opdager man det ikke, siger Leif Christiansen.

Forventede temperaturer tirsdag morgen klokken 6.30. Foto: TV2 VEJRET

Også i trafikken kan vinterkulden give udfordringer. Især i morgen hvor lufttemperaturen igen kan komme over frysepunktet.

- For vejene vil stadig fryse, og det kan bilisterne undervurdere. Det kan blive farligt, og vi advarer om glatte veje, siger den vagthavende fra DMI.