Næsten tre år i forskel: Så længe lever man i din kommune

I Skanderborg Kommune er den gennemsnitlige levealder højest i Østjylland, mens man i gennemsnit lever i kortest tid i Norddjurs Kommune

02:00

Med 82,1 år i gennemsnit er Skanderborg den kommune i Østjylland, hvor man i gennemsnit lever længst.

Hvor gammel regner du egentlig med at blive? Det er selvfølgelig ikke altid noget, vi selv er fuldstændig herre over. Ældre bliver vi i hvert fald alle sammen, og levealderen stiger igen en smule, viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Men der er alligevel forskel på, hvor gammel du kan forvente at blive alt afhængig af, hvilken kommune i Østjylland du bor i.

Læs også 100-årig mor bor på plejehjem med sin 80-årige søn

I Skanderborg Kommune er de heldige - her lever de længst og bliver 82,1 år i gennemsnit.

I Norddjurs Kommune lever de til gengæld i kortest tid i Østjylland. Her kan man kun regne med at blive 79,5 år i gennemsnit.

Her kan du se den gennemsnitlige levealder i de østjyske kommuner med undtagelse af Samsø.

Men det er selvfølgelig ikke kommunegrænserne, der i sig selv afgør ens alder. Både uddannelse, job og livsstil spiller blandt andet ind.

Aktive pensionister og ildsjæle i Skanderborg

Men hvorfor er der forskel på levealderen i Norddjurs og Skanderborg kommuner? Vi har besøgt to mænd i 70'erne i hver sin kommune for at høre, hvad de mener.

- Jeg tror på at det, at vi er så aktive her i Skanderborg Kommune, gør, at vi har de bedste vilkår at fungere under. Derudover har vi mange ildsjæle, der er parate til at gøre noget for andre, siger 73-årige Finn Sørensen, der er pensionist og bor i Fruering ved Skanderborg.

Finn Sørensen (tv) bor i Skanderborg kommune. Ivan Hammer Sørensen (th) bor i Norddjurs Kommune.

I Norddjurs Kommune er udsigten til et langt liv ikke lige så god som i Skanderborg. 77-årige Ivan Hammer Sørensen fra Ørsted i Norddjurs Kommune tror blandt andet, at det kan hænge sammen med jobs.

- Hvis man har let ved at tjene sine penge og har nogle gode stillinger, tror jeg alt andet lige, at man lever længere. Man bliver ikke slidt ned. Jeg ved, at her i Norddjurs er uddannelsesniveauet generelt ret lavt, og det har det været i mange, mange år, siger Ivan Hammer Sørensen.

Læs også Lektor: Stor forskel på levealder bare i Østjylland

De to mænd er begge glade for at bo, hvor de gør.

- Ørsted er et dejligt område. Der er natur, vi har fjorden tæt på, og vi har skove. Jeg klager bestemt ikke, for vi bor et dejligt sted, siger Ivan Hammer Sørensen.

Men årsagen til forskellen i levealder forbliver gætterier.

- Man kan da ønske for dem i Norddjurs, at de i gennemsnit bliver lige så gamle som dem i Skanderborg, siger Finn Sørensen.

I videoen øverst på siden kan du møde de to mænd og høre mere om, hvorfor de tror, at den gennemsnitlige levealder er forskellig i de to kommuner.