Moské er stadig kun måske

Muslimer mangler penge og konkret projekt, før en århusiansk moske kan blive en realitet. Alligevel er de optimister.

Mens danske muslimer fredag kunne fejre indvielsen af den første rent muslimske gravplads i Brøndby, er udsigterne til den første danske moské endnu lange.

Det mest seriøse bud på et moskeprojekt kommer fra Århus, hvor et forbund bestående af et bredt udvalg af muslimske organisationer er gået sammen om at bygge en moské til 50 millioner kroner.

Problemet er bare, at de hverken har pengene, bygningsplanerne eller byggegrunden. Formanden for Forbundet af Islamiske Foreninger i Århus, Sami Saidana, er dog fortrøstningsfuld, og sætter sin lid til en indsamling på internettet.

- Det går ikke så godt med indsamlingen lige nu, men vi håber, at vi ved at henvende os til de islamiske landes ambassader og donorer i udlandet kan samle pengene ind på to år, siger han til Ritzau. På de to første måneder har forbundet via hjemmesiden www.mosquedenmark.org indsamlet lige over 110.000 kroner, og med den fart vil det tage 75 år at indsamle de 50 millioner.

Sami Saidana understreger dog, at indsamlingen først lige er begyndt, og han vurderer, at det er realistisk at nå målet inden for tidsrammen.

Når pengene er indsamlet, skal der udskrives en arkitektkonkurrence om det konkrete projekt, der ud over en moské skal indeholde et islamisk kulturcenter med bibliotek og en række andre faciliteter.

Det tager også tid, og Sami Saidana vurderer derfor, at moskeen tidligst kan stå færdig om fire år. /ritzau/