Mor løsladt i voldssag

Dommer i Århus løslod lørdag en 36-årig kvinde og hendes kæreste, der er sigtet for grov vold mod kvindens 15-årige datter.

Skrigene fra hendes 15-årige storesøster gjorde fredag aften en 10-årig pige så bange, at hun ringede efter politiet.

Pigernes mor slog storesøsteren med både et bælte og en ledning i en lejlighed i det nordlige Århus, og angiveligt fik moren hjælp af sin kæreste.

Efter telefonopringningen til alarmcentralen ødelagde pigen telefonen, så de voksne ikke kunne se, hvem hun havde ringet til.

Den 36-årige mor og hendes 29-årige kæreste blev lørdag fremstillet i grundlovsforhør ved Retten i Århus, men dommer Kirsten Maigaard mente ikke, at der var grundlag for at varetægtsfængsle dem.

De to piger er fjernet fra hjemmet, og derfor mente dommeren ikke, at de voksne kunne påvirke pigerne, inden sagen på et tidspunkt kommer for retten. Afgørelsen om at sætte de to voksne på fri fod blev af anklageren kæret til landsretten.

Moren, som stammer fra Somalia, forklarede stærkt oprevet og til tider grædende i retten, at hun var bekymret, fordi den 15-årige datter ikke var kommet hjem fra skole som aftalt, men først kom et par timer senere.

Om aftenen ville moren tale med datteren om det, og i frustration over at datteren ikke ville fortælle, hvor hun havde været, slog moren hende med et læderbælte og en ledning.

Moren erkendte at have slået datteren mellem 2 og 10 gange med læderbæltet. Datteren har til politiet forklaret, at hun blev slået mindst 10 gange med bæltet, og at spændet røg af. Desuden var hun blevet pisket med ledningen, mens hun blev fastholdt på gulvet, moren havde spyttet på hende og kastet en spraydåse mod hendes ansigt, hendes håndled var blevet vredet om, og hun var blevet bidt i hånden.

Pigen er blevet undersøgt af en læge, men det har ikke været nødvendigt med behandling. Hun risikerer at få psykiske mén. Ifølge datteren havde morens kæreste deltaget og bl.a. holdt hende fast, mens hun blev slået, men det benægtede både moren og kæresten. Kæresten havde blot været til stede i rummet, sagde de.

Anklageren mente, at de to skulle varetægtsfængsles i 14 dage, fordi der var tale om grov vold, og at det ville krænke folks retsfølelse, at de var på fri fod. Desuden ville de voksne kunne påvirke pigerne. Men dommeren mente, at de voksnes forklaringer i al væsentlighed var samstemmende, og da pigerne er fjernet fra hjemmet, har de ikke mulighed for at påvirke deres forklaringer. Derfor blev de løsladt. /ritzau/