Minister maner til ro i skatteskandale

Skats manglende inddrivelse af gæld vil ikke få betydning for kommunernes velfærd, mener skatteministeren

Det vil ikke få konsekvenser for kommunernes børnehaver, hjemmehjælp og svømmehaller, at Skats inddrivelse af gæld til det offentlige er gået i stå.

Sådan lyder det fra skatteminister Karsten Lauritzen (V), efter at flere borgmestre har udtrykt bekymring for, at manglende inddrivelse af gæld vil gå ud over velfærden.

- Jeg forstår godt den bekymring, som borgmestrene har, men jeg må berolige dem med, at man er i fuld gang med at finde en løsning på problemet.

- Lige nu går det ud over likviditeten i kommunekasserne og ikke pengene til velfærd, siger Karsten Lauritzen til Ritzau.

Blandt andre har Horsens' borgmester Peter Sørensen (S) udtalt sin bekymring.

Borgmester vil selv indhente tabt skattegæld

Skats gældsinddrivelsessystem EFI blev lukket 8. september, og siden er der stort set ikke inddrevet gæld til det offentlige. Systemet viste sig at være behæftet med alvorlige fejl og var blandt andet skyld i, at forældet gæld blev inddrevet.

På grund af lukningen mangler kommunerne nu omkring 50 millioner skattekroner.

- Det er afgørende, at penge kommer i kassen senere, siger Karsten Lauritzen, som derfor har fremsat et lovforslag om, at forældelsesfristen for gæld til det offentlige bliver udskudt tre år.

Og han satser stærkt på, at Folketinget bakker op om dette.

- Der er borgmestre, der ærgrer sig over, at pengene ikke er der, når de skal lægge budgetter. Men de kommer forhåbentlig i kassen på et senere tidspunkt, siger han.

I slutningen af september præsenterede regeringen en redningsplan for skat, hvor der blandt andet blev sikret 350 ekstra medarbejdere til Skats inddrivelse af gæld.

- Inddrivelsen skal i en periode foregå mere manuelt. Vi skal have omskolet og nyuddannet nogle til at stå for inddrivelsen, og det arbejde er i gang og vil fortsætte de kommende to år, siger Karsten Lauritzen.

- Jeg mener, at det er den rigtige plan, vi har lagt frem, men jeg kan ikke garantere, at problemer på et område, som har sejlet i årevis, bliver løst på få måneder.

Karsten Lauritzen er i øvrigt åben for at lægge en del af skatteinddrivelsen over i kommunernes hænder.

- Hvis der er kommuner, der ønsker at påtage sig en større del af opgaven med at inddrive gæld, så går jeg konstruktivt til drøftelser om det.

20210121-172854-L-1920x1280we

playTestcenter åbner i storcenter

20200122-140314-L-1920x1227we

Vind og regn aftager og giver plads til solrig weekend

20210103-115944-L-1920x1277we

Mangel på corona-vaccine: Borgere vil få aflyst deres tider

jesper

play Aktører mangler nuancer i brændeovns-debatten: Nu er et nyt forskningsprojekt på vej

Skærmbillede 2021-01-21 kl. 21.05.06

play Uenighed om regeringens kritik af langsomme lyntest: - Det er svært at gøre det hurtigere, end vi allerede gør

Skærmbillede 2021-01-21 kl. 19.45.37

Stor uenighed blandt politikere om oversvømmelser - kroejer står i midten og venter