Minister lovliggør robotter

Vestager: Ældre må selv betale robotstøvsugere

Det skal være lovligt for kommunerne at give afslag på støvsugning i hjemmet med henvisning til, at borgeren kan anskaffe sig en robotstøvsuger og klare nullermændene selv.

Det fastslår indenrigs- og økonomiminister Margrethe Vestager (R) over for Politiken. Vestager træder dermed i aktion til fordel for de kommuner, der i de senere måneder har forsøgt at presse robotstøvsugning i hjemmehjælpen igennem - og hvor borgernes selv har skullet købe robotterne.

Ministeren vil først undersøge, om kommunerne allerede nu med loven i hånden kan erstatte en kommunal hjemmehjælper med borgerens egen robotstøvsuger. Ellers vil Margrethe Vestager arbejde for at gøre det lovligt, skriver Politiken.

- Når der kommer ny teknologi, som kan erstattet menneskelig
arbejdskraft i den kommunale sektor, skal reglerne tilpasses til det. Det betyder ikke, at der ikke skal komme nogen i de ældres hjem længere, for dels skal der stadig gøres rent på andre måder, dels skal der stadig udøves personlig pleje, siger ministeren til Politiken.

Ældresagen: sørgeligt
I Ældresagen kalder chefkonsulent Olav Felbo udspillet "sørgeligt".

- Regeringen giver grønt lys for at fratage tusinder af svækkede mennesker gratis hjælp, privatisere ansvaret og lade de ældre selv rode med det, siger Olav Felbo til Politiken og understreger, at indførelse af ny velfærdsteknologi skal være frivillig.

Oppositionen blæser Vestagers tanker af banen. Venstres Ejvind Vesselboe mener ikke, at man skal tvinge folk til at købe en robotstøvsuger og klare nullermændene selv.

- Hjælpen skal det offentlige levere. Hvis en kommune vurderer,
at man kan hjælpe ved, at der er en ældre, har jeg ingen problemer med, at kommunen køber den. Men at sige: Du er berettiget til at få gjort rent hver 14. dag, men du må selv købe en robotstøvsuger er skævvridning«, siger han til Politiken.

Den socialdemokratiske ordfører Maja Panduro kan ikke give en klar melding:

- Velfærdsteknologi giver muligheder, men også dilemmaer«,
siger hun til Politiken.

Kilde: Politiken