Minister: Fejl skal undgås

Potentielle forældre skal kunne stole på, at fertilitetsklinikkerne gør deres arbejde ordentligt

Sophie Løhde, Venstre. Foto: Steen Brogaard

Siden 2007 har danske fertilitetsklinikker seks gange orienteret Sundhedsstyrelsen om, at de har mistanke om, at de har forbyttet æg- og sædceller.

Derfor opfordrer sundhedsminister Sophie Løhde (V) nu klinikkerne til at gennemgå deres arbejdsgange og sikkerhedsprocedurer en ekstra gang eller to for at sikre, at risikoen for, at der sker fejl, reduceres til et absolut minimum.

- For selvom vi aldrig 100 procent kan gardere os mod menneskelige fejl, så skal vi gøre alt, hvad vi kan, for at undgå dem, skriver Sophie Løhde til Ritzau.

Berlingske har fået aktindsigt hos Sundhedsstyrelsen, der altså kan berette om i alt seks indberettede sager om fejl på fertilitetsklinikker.

Se: Marcus vil finde sin mor

En af dem er Marcus Vestergaard Pedersen fra Randers, der som den første i juli stod frem og fortalte, at han var resultatet af, at hans ikke-biologiske mor blev gravid med et æg fra en anden kvinde grundet en fejl fra fertilitetsklinikkens side.

Efter de fem nye sager er kommet frem, har sundhedsordføreren Liselott Blixt (DF) været ude og sige, at hun vil gå til Sophie Løhde for at sikre rammerne for et trygt sundhedsvæsen.

Se: Her skete fejlen i Marcus-sagen

Og sundhedsministeren, Sophie Løhde (V), forventer, at fertilitetsklinikkerne lever op til deres ansvar, så potentielle forældre kan stole på processen.

- Forældre, der brændende ønsker sig et barn og søger hjælp på en fertilitetsklinik for at få deres ønske opfyldt, skal kunne stole på, at klinikkerne har fuldstændig styr på de æg og den sæd, de har fået overdraget, skriver sundhedsministeren til Ritzau og tilføjer:

- Så der ligger et stort ansvar på fertilitetsklinikkernes skuldre, og det ansvar forventer jeg naturligvis, de lever op til.