Million-beløb til Århus-forskere

Århusiansk forskergruppe får seks millioner kroner fra EU til behandling af alvorlige sygdomme

En forskergruppe fra Aarhus Universitet er med i et europæisk projekt, der vil udvikle nye behandlingsformer mod alvorlige sygdomme. Det skal ske ved hjælp af ny og lovende genteknologi kaldet RNA-interferens.

Mange sygdomme såsom neurologiske sygdomme, infektionssygdomme og kræft opstår, fordi der er en fejl i nogle af vores gener. Fejlene medfører, at generne begynder at producere sygdomsfremkaldende molekyler.

Det smarte ved den nye RNA-interferens-teknologi er, at lægerne kan ramme det enkelte gen, men uden at ændre det. Man fjerner med andre ord kun de skadelige molekyler, som sygdomsgenerne frembringer.

Det giver den store fordel, at lægerne løbende kan justere behandlingen, og at behandlingen kan afsluttes i de tilfælde, hvor patienten bliver rask.

Det fireårige projekt, som netop er blevet skudt i gang, involverer 24 forskningsinstitutioner og virksomheder i Europa og støttes med i alt 82 mio. kr. af EU-Kommissionens program for forskning og udvikling. Heraf går de 6 mio. kr. til den tværfaglige forskergruppe ved Aarhus Universitet under ledelse af professor Jørgen Kjems. /ritzau/