Milliard-smæk til Arla Foods

Mejerigiganten Arla Foods med hovedsæde i Århus har fået reduceret sin indtjening med 4,2 mia. kr. under den økonomiske krise.

Verden over har krisestemningen fået forbrugerne til at vende hver en dollar, yen, euro og krone, når de køber fødevarer.

- Vores indtjening er primært faldet, fordi forbrugere i hele verden har valgt billigere produkter og samtidig har købt lidt mindre. Detailhandlen har forstærket udviklingen ved at satse mere på billige varer,« siger adm. direktør Peder Tuborgh til Morgenavisen Jyllands-Posten.

Han vurderer, at der er tale om det voldsomste prisfald nogensinde. Landmændene har selv været med til at udløse prisfaldet, fordi høje priser i 2007 og begyndelsen af 2008 fik mange producenter til at øge produktionen.

Konsekvenserne på Arlas bundlinje har været dramatiske. I 2008, inden krisen for alvor brød løs, formåede Arla at tjene 2,82 kr. pr liter mælk leveret fra selskabets andelshavere. Det svarer til en samlet rekordindtjening på 16,9 mia. kr.

I 2009 styrtdykkede indtjeningen til 12,7 mia. kr. (2,11 kr. pr. liter), fremgår det af beregninger, som Morgenavisen Jyllands-Posten har foretaget på baggrund af Arlas 2010-budget.

Andelsselskabet Arla er ejet af de danske og svenske mælkeproducenter, og faldende indtjening i mejerikoncernen forplanter sig omgående til landmændene i form af lavere mælkeafregning. Landmændenes afregning for mælken blev således reduceret mere end 4 mia. kr. i 2009.

<i>Kilde: Jyllands-Posten</i>