Mere kontrol skal forhindre vanrøgt

Vanrøgt-sagen der kostede 700 svin livet ved Skanderborg, resulterer nu i et krav om mere kontrol fra landbrugets egne rækker.

I dag kan svineproducenter drive deres besætninger med meget begrænset kontrol fra myndighederne. Hvert år får fem procent af landets svinebesætninger kontrolbesøg fra Fødevarestyrelsen, derudover kan landmanden tilmelde sig en frivillig sundhedsrådgivning, der betyder at dyrlægebesøg tolv gange om året. Men Landbrugsrådets Veterinærudvalg mener, at denne sundhedsrådgivning skal være obligatorisk.

- Når man har en besætning af en vis størrelse, så skal det være obligatorisk at have en sundhedsrådgivningsaftale, og dermed besøg af en dyrlæge i stalden med faste mellemrum, siger Gert Karkov, der er formand for Landbrugsrådets Veterinærudvalg.

Svineproducenterne har i dag mulighed for at lave en sundhedsrådgivningsaftale, der indebærer månedlige dyrlægebesøg. Og de fleste producenter har en aftale. Men det er helt frivilligt ind til videre. Landbrugsrådets Veterinærudvalg vil have gjort den aftale obligatorisk for at undgå fremtidige sager om vanrøgt.

- Vi har haft en del af disse sager. Og vi må gøre, hvad vi kan for at dæmme op for det. Dette kunne være én måde at gøre det på. Man kan nok aldrig undgå det 100 procent, men kan i hvert fald sikre sig, at der er opsyn i besætningerne med jævne mellemrum, siger Gert Karkov til TV 2 I ØSTJYLLAND.

Familie- og forbrugerminister Carina Christensen (K) er positiv over for idéen. Hun vil nu indkalde repræsentanter fra landbruget til et møde.